Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Múzeum, könyv és pálinka
2024. máj. 22. szerda | Keszthely
Múzeum, könyv és pálinka
A múzeumok világnapja alkalmából szerveztek rendezvényt a Balatoni Múzeumban a hétvégén. Az ünnepi program során a gyerekeket kézműves foglalkozás, míg a felnőtt érdeklődőket előadások, és a „Tanulmányok a pálinkáról” kötetbemutató várta.

A Gersei Pethő család életéről is meghallgathatott az érdeklődő közönség egy előadást az ünnepen. Dr. Bilkei Irén a Magyar Nemzeti Levéltár, Zala Vármegyei Tár címzetes igazgatója, az intézmény volt régésze „Rabló lovagok a középkori oklevelekben” címmel tartott előadást. 


„Én alapvetően régész voltam. Tehát régészként kerültem ide, közvetlenül az egyetem után, de hát az már nagyon régen volt. És néhány évig itt dolgoztam. Dolgoztam Müller Róbert igazgató úrral együtt ásatáson, a környék római kori emlékanyagát kutattam, illetőleg a szakterületem az az epigráfia, tehát a római feliratok tana volt és latin szakos vagyok. És nagyon jó indíttatást kaptam innen a múzeumból.


Haász Gabriella a múzeum könyvtárának egyik legrégebbi nyomtatványát, egy 1590-ben kiadott kalendáriumot mutatott be.


„Keszthelyhez az a vonatkozás van, hogy az itteni könyvtárban maradt fent. Bekerülése egyenlőre nem tisztázott, de a legrégebbi darabok közé tartozik. És tartalma folytán is különösen érdekes, úgy a magyar művelődéstörténetnek, irodalomtörténetnek, sőt a nyelvtörténetnek is fontos bizonyítékai és fontos emlékei ezek a régi kiadványok, kalendáriumok, amelyek a tömegtájékoztatás eszközei, az egyik első sajtóterméknek volt nevezhető egy korabeli kalendárium.”

A Múzeumok Világnapja 1978 óta május 18-án tartják világszerte. Az esemény célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelem forduljon a múltunk emlékeit kutató-, őrző- és bemutató intézmények felé.


„A Múzeumi Nemzetközi Világszervezet hozta létre ezt az eseményt és természetesen országosan egyre több múzeum csatlakozik hozzá. Mi itt a Balatoni Múzeumban nem szoktunk rendezvényt tartani, idén arra gondoltunk, hogy ünnepeljünk és egy kicsit mutassuk meg magunkat másképpen, mint ahogy szoktuk, illetve vonzzuk is be a közönséget. Több célja is van ennek a mai eseménynek.” - nyilatkozta Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.


Az ünnep fő eseménye a „Tanulmányok a pálinkáról” kötetbemutató volt. A 6 tanulmányt magában foglaló könyvet Kardos Ferenc néprajzkutató ismertette.


„itt nem klasszikusan nagyon régi pálinkás történetek, vagy pálinka világának a történetéről van szó a jobbágyok pálinkafőzésétől elkezdve a 20-as, 30-as évek szokásaiig, vagy gyakorlatáig, hanem egészen a legújabb pálinkás jogszabályok, pálinkával, pálinkafőzéssel, a pálinka kereskedelemmel kapcsolatos jogszabályok ismertetéséig eljut.”

A kötet a Magyar Géniusz Program keretében készült el. A program zárómozzanata a pálinkakóstolás volt, amit Gazdag Attila prezentált

Pelikán Péter - Keszthelyi TV

| 2023. szep. 18. hétfő 15:23 | Keszthely
A pálinkafőzés kellékeit, üstöket, kancsókat, csutorákat mutat be az intézmény új időszaki kiállítása.
| 2022. szep. 9. péntek 13:44 | Keszthely
Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen károkat okoztak.
| 2021. okt. 22. péntek 15:17 | Zalaegerszeg
A bérfőzdéknél sorban állnak a gazdák, akik saját gyümölcsükből szeretnék elkészíttetni a párlatokat.
| 2021. okt. 5. kedd 19:08 | Keszthely
A pálinka történetét és felhasználását is bemutatja az új időszaki kiállítás.
| 2019. okt. 30. szerda 12:21 | Keszthely, Balatongyörök
A pálinkafőzés kiemelt időszaka van, a térség magán és kereskedelmi főzdéiben is elégedettek a minőséggel
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.