Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zajlik a pálinkafőzés
2021. okt. 22. péntek | Zalaegerszeg
Zajlik a pálinkafőzés
Folyamatosan készülnek az idei pálinkák. A bérfőzdéknél sorban állnak a gazdák, akik saját gyümölcsükből szeretnék elkészíttetni a párlatokat. A szezon később kezdődött el a megszokotthoz képest, hiszen idén kevesebb lett a gyümölcs. A szakemberek szerint a jó pálinka titka a megfelelő cefre elkészítése.

Folyamatosan érkeznek a szeszfőzdékbe a gazdák. Most van a pálinkakészítés szezonja. Kaposi Lajos évek óta hordja gyümölcsét az egyik zalaegerszegi szeszfőzdébe. Mintegy 1100 négyzetméteres területen gazdálkodik.

„Egy nagy nyári almafám van. Az idén termett annyit, hogy tudtam róla hozni 100 liter cefrét és azt főzettem le. Még egy birsfám is van, ami időnként terem. Most az nem jött össze, abból csak lekvárt csinálunk, de ha igen, akkor már arról is főzettem. Egyszer termett annyit két körtefám, hogy arról tudtam főzetni annyit, többet se. Úgyhogy én csak ilyen kisfőzető vagyok.”

A pálinkafőzők szerint a jó párlathoz jó minőségű cefrére van szükség. Ehhez sok tényezőt kell figyelembe venniük a gazdáknak. Elsősorban azt, hogy csak érett gyümölcs kerülhet bele. A kemény vagy félig érett példányokkal dúsított cefréből ugyanis nem lehet elérni jó minőségű italt. Ennek oka, hogy az erjedéshez szükséges folyamatok ezeknél még nem kezdődnek el.

„A cefrekészítéshez mindenképpen ép, egészséges, érett gyümölcsnek kell lennie. Nagyon oda kell figyelni a pépesítésre. Ez még mindig előforduló hiba, hogy darabos, nem kellően feltárt a gyümölcs a cefrékben, ilyenkor a belsejében a cukor ugye nem kerül feltárásra és nem alakul át alkohollá. Tehát nem tudja megenni az élesztő. Ez egy gyakori hiba. Nagyon figyelni kell még a tisztaságra. Még gyakori hiba, hogy nem kellően tisztítják ki a hordókat.” - ismertette Nagy Norbert pálikafőző.

Hozzátette, fontos az is, hogy jól zárható edénybe kerüljön a cefre. Érdemes ellenőrizni a gumikat, mivel pár év alatt elfáradnak, így nem zárnak rendesen a hordók. Ha pedig oxigénhez jut a cefre, akkor akár elindulhat az ecetesedési folyamat is. A pálinkafőzés után idén január elsejétől nem kell jövedéki adót fizetni a bérfőzdékben, ez több száz forintos megtakarítást is jelenthet literenként. A szezon kitolódása miatt azonban ennek hatása még nem érződik. A vállalkozók a kiesést az őszi gyümölcsöktől várják.

„Mivel bizonyos fajta gyümölcsök kiestek a szórásból, ezért ami megtermett arra valószínű, hogy egy kicsit most jobban odafigyelnek az emberek. És azokból a fajtákból, amiből azért van, ha nem is olyan sok, mint korábban, például a körte alma, az lehet, hogy most egy kicsit nagyobb mennyiségben kerül majd becefrézésre. És van egy érdekes tapasztalat, hogy egyre többen hoznak szőlőt főzni.” - osztotta meg Nagy Ernő cégtulajdonos.

A pálinkaüzemek fejlesztésére pályázni lehet a Vidékfejlesztési Program keretében. A technológiai korszerűsítésre, új épületek, építmények kialakítására, bővítésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, illetve szállítójárművek beszerzésére van lehetőség. A támogatási kérelmeket a tervek szerint október 27-től két hétig lehet benyújtani.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Keszthely
Előadásokkal és könyvbemutatóval és pálinka kóstolóval ünnepelte a Balatoni Múzeum a múzeumok világnapját
| 2023. szep. 18. hétfő 15:23 | Keszthely
A pálinkafőzés kellékeit, üstöket, kancsókat, csutorákat mutat be az intézmény új időszaki kiállítása.
| 2022. szep. 9. péntek 13:44 | Keszthely
Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen károkat okoztak.
| 2021. okt. 5. kedd 19:08 | Keszthely
A pálinka történetét és felhasználását is bemutatja az új időszaki kiállítás.
| 2019. okt. 30. szerda 12:21 | Keszthely, Balatongyörök
A pálinkafőzés kiemelt időszaka van, a térség magán és kereskedelmi főzdéiben is elégedettek a minőséggel
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.