Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Balázs Lajos: '56-ban arra esküdtünk, hogy nyugalmat biztosítunk
2023. okt. 29. vasárnap | Keszthely
Balázs Lajos: '56-ban arra esküdtünk, hogy nyugalmat biztosítunk
A keszthelyi forradalmi események szervezőinek a fő célja a rend és vérengzés elkerülése volt. A 67 éve alakult Forradalmi Tanács Végrehajtó Bizottságának feltehetően már csak egy tagja él, a 97 éves Balázs Lajos. A Községgazdálkodási Vállalat delegáltjaként az volt a célja, hogy munkatársai érdekben járjon el és békésen történjenek az események.

„Az Amazon sarkán, a patika sarkán megálltak gépkocsival, teherbusszal a MÁVAUT-osok és ugráltak ki, szaladtak oda. Mi is mentünk, hogy mi van? Mondták, hogy kitört a forradalom Pesten” - idézi fel '56 októberát Balázs Lajos, aki szemtanúja volt az ’56-os forradalom szinte minden keszthelyi eseményének. Akkoriban a Községgazdálkodási Vállalatnál dolgozott, a mai Fő téri Rossman épületében, így minden a szeme előtt történt. A vörös csillagok ledöntéséhez a vállalattól vitték a létrákat.  Az akkor 29 éves férfi szakszervezeti titkár volt. Tagja lett a keszthelyi Nemzeti Forradalmi Tanácsnak, majd a november 1-én újjászervezett Végrehajtó Bizottságnak is. Karszalagját ma is féltve őrzi a család, sok más relikviával, dokumentummal együtt.  

„Arra esküdtünk fel, hogy nyugalmat kell biztosítani mindenkinek, nem lehetett izélni, nem volt ellentét, egyáltalán.”

Lajos bácsi nem győzi hangsúlyozni, hogy a rend fenntartása volt akkor az elsődleges. Jó kapcsolatban voltak a munkások, akadémisták és gimnazisták. Az államhatalmi szereplőket idejében elzárták, így nyugalom lehetett Keszthelyen. Hiába követeltek a forradalom kitörése után fegyvert egyesek, a tanács és a helyőrség is egyetértett abban, hogy ne adjanak nekik, hogy ne legyen vérontás.November 4. után le akarták váltani a szakszervezet éléről, de munkatársai kiálltak mellette, később a megyei vezetés távolította őt el és fel is mondtak neki. Utcára került, majd fűtőnek állt az Amazonban, volt segédmunkás, amikor állást kapott a Gyapjútermelő Vállalatnál, nem sokkal utána el is küldték.1959-ben az egyetemre került, ahol már nem érte retorzió a forradalom miatt, innét ment nyugdíjba.

„Nagyon sokféle nézőpontból lehet rátekinteni az akkori eseményekre és mindenkinek megvan a maga igazsága, amit magával visz és magában hordoz. Úgy gondoltam, hogy édesapám igazsága, ahogy ő megélte és átélte az eseményeket, az sem egy mindennapi dolog és talán példa lehet, meg tanulság lehet a jövő nemzedékének, vagy akik most itt még fiatalon velünk együtt vannak és próbálnak valamit megérteni abból, hogy mi is volt 1956-ban” - nyilatkozta  Balázs Lajos lánya, Dr. Mészáros Jánosné. 

Lajos bácsi 97 éves. Egészségügyi állapota miatt nem tudott részt venni az október 23-i ünnepségen. Ezért otthonában látogatta meg Vozár Péterné alpolgármester és a köszönetet mondott azért, amit a városért tett.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV 

| 2023. okt. 23. hétfő 12:28 | Keszthely
Fáklyás felvonulást rendeztek Keszthelyen a nemzeti ünnep előestéjén.
| 2022. nov. 4. péntek 18:03 | Keszthely
A nemzeti gyásznapon Keszthelyen is megemlékezés volt.
| 2022. már. 14. hétfő 16:37 | Keszthely
Huszárokkal és énekszóval ünneplt Keszthely a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából.
| 2021. okt. 25. hétfő 15:43 | Keszthely
A forradalom évfordulójának előestéjén Gulyás Gergely miniszter volt az ünnepi szónok.
| 2020. okt. 23. péntek 14:54 | Keszthely
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.