Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ismét méltó módon ünnepelhetett Keszthely
2022. már. 14. hétfő | Keszthely
Ismét méltó módon ünnepelhetett Keszthely
Az 1848-49-es események alapozták meg a polgárosodást és hogy hazánk ismét felkerült Európa térképére. A forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett keszthelyi ünnepségen a nemzeti egység jelentősége mellett az orosz-ukrán háború is szóba került.

Énekelve, tárogató muzsikával, huszárok kíséretében vonultak az ünneplők a Fő térről a Balatoni Múzeum irányába. A koronavírus miatt az elmúlt két évben csak néma főhajtással tiszteleghettek Keszthelyen március 15. alkalmából.

A jobbágyfelszabadítást emelte ki köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő. A politikus úgy fogalmazott, a polgárosodás folyamatában jelentős szerepe volt 1848-nak.

„Mindig is úgy gondoltam a függetlenség és a szabadság mellett a kommunisták által megakasztott polgárosodási folyamat a legfontosabb. Az önálló egzisztenciák, a polgári értékrend lehet az itt élő emberek boldogulásának alapja, ez nemzeti ünnepeinknek is a hagyatéka. Az elmúlt évtizedekben is ez vezérelt bennünket.”

Manninger Jenő hozzátette, a mai ünneplésre árnyékot vet a szomszédban dúló háború. Leszögezte, nem engedik hogy Magyarországot belesodorják a konfliktusba.

A tizenkét pontot idézte Nagy Bálint polgármester. Az orosz-ukrán konfliktus mellett szólt a nemzeti értékeinkről és arról, hogy meg kell őrizni a magyar emberek biztonságát. Úgy fogalmazott: sokfélék vagyunk, de képesek vagyunk olyan közös elhatározásra, amely eggyé kovácsol bennünket.

 „A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.” – mondta Széchenyi István. Hol lennénk most, ha 1848-ban a márciusi ifjak nem néznek szembe Európával?  De megtették ezt hazájukért, és értünk is, így most mi sem habozhatunk. Ma ugyan már mást jelentenek ezek a szavak, mint 174 évvel ezelőtt, de a célunk most is ugyanaz, hogy egy erős, független, békés Magyarországot teremthessünk” - mondta a város első embere. 

Az ünnepség szónoka Hermann Róbert történész volt. A forradalom és szabadságharc következménye volt, hogy Magyarország megint felkerült a térképre és a politikai elit pedig alattvalóból polgárrá, ország lakosból pedig hazafivá tette az adózó népet.

„Azt hogy visszakerültünk a térképre ez hozzásegített minket ahhoz, hogy amikor kedvezően alakultak a politikai konstellációk, akkor visszanyerjük azt az önállóságot, amit 1848 tavaszán már elértünk. A magyar nemzetben volt annyi nagyvonalúság, hogy képes volt kiegyezni a koronás gyilkossal, I. Ferenc Józseffel, képes volt fátylat vetni a múltra, mert tudta, a múlton nem szabad megsértődni és tudta azt, amit Széchenyi István a Hitelben fogalmazott meg, hogy nem hátrafelé kell nézni, hanem előre, mert a múlt elesett a hatalmunkból, a jövendőnek viszont urai vagyunk.”


A Balatoni Múzeum előtt rendezett ünnepségen műsort adtak a  Hevesi Sándor Színház művészei, a Nagyváthy Néptáncegyüttes tagjai Sallai verbunkot és Tardoskeddi táncokat mutatott be a közönségnek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Zalaegerszeg
Ebből az alkalomból köszöntik minden évben Zalaegerszegen a vármegye újságíróit.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
Nagy érdeklődés kísérte a Szendrey Emlékház programját a nemzeti ünnepen.
| 2024. már. 15. péntek 19:15 | Keszthely
Családi nappal emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire a Balatoni Múzeumban.
| 2024. már. 11. hétfő 19:15 | Keszthely
A Nemzeti Kör március 15-hez kapcsolódva szervezte meg a méltán nagysikerű programot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.