Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megszentelték a Balatont
2020. jan. 20. hétfő | Keszthely
Megszentelték a Balatont
Az életre és a természetre kértek áldást szombaton délelőtt a keszthelyi Szigetfürdőnél az ortodox egyház képviselői. A programot évről évre a Család Iskola szervezi, amelynek fenntartója a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus. A keleti egyház ezzel a szertartással Jézus Jordán folyóban való megkeresztelkedésére emlékezik.

A Család Iskola népzenetanára és növendékei zenekíséretével érkezett az ünneplő tömeg a Balaton-partra. A szertartás résztvevői a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban tartott ünnepi liturgiát követően vonultak a Szigetfürdőhöz, hogy megszenteljék a Balatont. A hagyomány szerint a jeges vízbe dobott fakeresztet az iskola diákja vagy pedagógusa hozza ki, erre idén Király Dávid népzenetanár vállalkozott, aki így – a tanítások szerint – részesül Isten kegyelmében.

„Mivel hívő ember vagyok, és úgy gondolom, hogy ez a hagyomány, amit az ortodox egyház megőrzött a mai napig, a vízkereszti vízszentelés és az ahhoz köthető kereszt kihozatal, az pont egy olyan férfias arculata a kereszténységnek, ami ma már sok helyen hiányzik szerintem az átlag hívőnek az életéből. És ezzel tudok azonosulni.” - mondta a Család Iskola népzenetanára.

Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Ausztriai Metropolitája, Magyarországi és Közép-európai Exarchája háromszor dobta a keresztet a vízbe. A hármas szám az Atyára, a Fiúra és a Szentlélekre utal, a szertartás pedig Jézus Szent János általi megkeresztelésére emlékezik. A vízkereszt a keleti egyház egyik fő ünnepe, az ilyenkor megszentelt víznek gyógyító erőt tulajdonítanak. Ugyanakkor áldást is kérnek általa.

„Mi emberek képtelenek vagyunk Isten nélkül élni. Ezért is kérjük ebben a szertartásban Istent, hogy legyen jelen velünk együtt, akik itt a világban élünk, legyen jelen a természetben. A vizek megszentelésével, amely Krisztus Jordánban való megkeresztelkedésére emlékezik, azt kérjük, hogy Isten kegyelme alatt teljen életünk minden napja.” - emelte ki a metropolita.

A szertartáson felolvasott olvasmányok Jézus megkeresztelkedésére emlékeznek, a szabadon engedett galambok pedig a békét szimbolizálják. Az ünnepen részt vett Nagy Bálint, Keszthely polgármestere is, aki üdvözölte a program közösségteremtő erejét. A vízszentelést immár hetedik éve a Család Iskola szervezi, amelynek fenntartója az ortodox egyház.

„A liturgikus része, a szent része a dolognak, a természet megszentelődése, a víz megszentelése. A másik rész pedig az iskolánkra vonatkozik, az iskola fenntartói képviseltetik magukat, és nagyon örültem annak, hogy ebben az évben az exarchátusnak hét papja, a diakónusa és két püspöke is a vendégünk.” - tájékoztatott Molnár Zsuzsanna, a Család Iskola intézményvezetője.

A Balaton-parti szertartáson nem csak a város elöljárói és a Család Iskola diákjai és pedagógusai képviseltették magukat. Mellettük több érdeklődő is részt vett az ünnepen és részesült az érsek-metropolita áldásában.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 22. hétfő 16:05 | Keszthely
A görög katolikus egyház elöljárói évek óta áldást kérnek a természetre és a népre Keszthelyen.
| 2024. jan. 8. hétfő 14:48 | Keszthely
Az otthonok mellett munkahelyeket, oktatási intézményeket is megáldanak az atyák a hívek kérésére.
| 2024. jan. 8. hétfő 14:02 | Keszthely
A lezárult a karácsonyi ünnepkör,kezdődik a farsang.
| 2024. jan. 5. péntek 16:34 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató
| 2023. jan. 24. kedd 11:14 | Keszthely
A liturgiát a Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papsága mutatta be.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:00
Szignatúra
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.