Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Elkezdődtek a házszentelések
2024. jan. 8. hétfő | Keszthely
Elkezdődtek a házszentelések
Megszentelték a Ranolder János Római Katolikus iskola épületét. A házáldás hagyomány Vízkereszt hetében, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Keszthelyen és környékén sokan hívják a papot, hogy megáldja a hajlékot. Az iskolában a tantermeket és a közösségi helyiségeket is megszentelték.

Nem csak az épületre, hanem a diákokra és a pedagógusokra is Isten áldását kérte Tál Zoltán plébános. A Ranolder iskolában hagyomány, hogy minden évben megszenteltetik az épületet és a tantermeket, hálát adva ebben a formában is az Úrnak az intézmény működéséért, a tanulók sikeréért. Az áldás a gyerekeknek is természetes, hiszen sok család kéri az atyákat, hogy áldják meg az otthonukat. Az ilyenkor elhangzó mondatok az egész tanévet áthatják.

„Ezeken keresztül éljük meg a hitünket. Nem csak azon, hogy elmegyünk a szentmisére, és az ünnepeket tartjuk meg, hanem napi szinten részt veszünk ezekben, megtartjuk ezeket a hagyományokat és szokásokat. Egyébként ezek tulajdonképpen a népi kultúrába is olyan szinten beépültek, hogy tulajdonképpen az egyházi és a népi hagyomány gyakorlatilag együtt jelenik meg.” - tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A tantermek megszentelésében Mokos János káplán segítette Tál Zoltán atyát. Az áldás során minden alkalommal elmondták a Miatyánkot, majd az atyák szentelt vízzel hintették meg a helyiséget, valamint a tanárokat és a diákokat. A néphagyományban is nagy jelentőséget tulajdonítottak a házszentelésnek. Úgy tartották, a Vízkeresztkor megszentelt víznek gonoszűző hatalma van. Mindemellett az áldás jó alkalom arra is, hogy a papok személyesen találkozzanak, beszélgessenek a hívekkel.

„Az áldás az egyház nagyon ősi ajándéka, hiszen amikor mi valami jót kívánunk, azt megtesszük egy levelezőlapon, megtesszük egy emailben, szóban, egy találkozás során, de ilyenkor még jobban tudatosítjuk, hogy minden jónak forrása maga az Isten. Tartsa távol a rosszat, űzze el a gonoszt, és adja meg számunkra az egészséget, a békét, jólétet, biztonságot, a szeretetközösséget.” - emelte ki Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa.

Azok, akik szeretnék megáldatni otthonukat vagy munkahelyüket, a plébániákon kérhetnek időpontot az atyáktól.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. jan. 6. csütörtök 16:16 | Keszthely
Január 6-a vízkereszt ünnepe, amikor víz- és házszentelést is tartanak.
| 2021. jan. 12. kedd 15:49 | Keszthely
Megáldották a Ranolder iskola tantermeit, melyek mostantól példás egyházi személyek neveit viselik.
| 2024. feb. 8. csütörtök 19:15 | Keszthely
Érsekségi támogatásból és az iskola saját forrásából robotokat, okos táblákat és kémiai eszközöket vettek
| 2023. nov. 30. csütörtök 17:56 | Keszthely
A tanulók mellett óvodásokat is vártak a közösségi programra.
| 2023. okt. 27. péntek 15:51 | Keszthely
Új gépjárművet vásárolt a Veszprémi Érsekség a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolának.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.