Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megszentelték a Balatont
2024. jan. 22. hétfő | Keszthely
Megszentelték a Balatont
A Balatonra, a természetre és az emberekre is Isten áldását kérték Keszthelyen. A városban már hagyomány, hogy a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus elöljárói vízkereszt ünnepe alkalmából megszentelik a magyar tengert. Az eseményen ezúttal is részt vettek a Család Általános Iskola diákjai és pedagógusai.

Imával és a Szentírásból felolvasott igével készültek a vízszentelésre a görög katolikus egyház képviselői. A vízkereszt a keleti egyház egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus megkeresztelkedésére emlékeznek. Az epifánia az egyik legősibb keresztény ünnep, egyes csoportok már a második században megtartották. Hármas jelentés hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkeresztelkedését és a csodatételt a kánai menyegzőn.

„Ilyenkor mindig azt kérjük, hogy Isten áldása szálljon le mind a vizekre, mind pedig a vizeken keresztül az egész városra, az egész környékre. Az új esztendő, amit eképp indítunk, legyen az isteni kegyelem, a megszentelődés és a lelki békességnek az esztendeje.” - tájékoztatott Arsenios Kardamakis, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus metropolitája.

A patriarchátus évek óta a Keszthelyi Család Iskola fenntartója. Éppen ezért természetes, hogy az ünnepen részt vesznek a diákok, a pedagógusok és sok esetben a szülők is. Az intézményben fontos az egyházi nevelés, így nem csak a nagyobb ünnepeket, hanem a mindennapokat is áthatja az Istennel való kapcsolat. A Balaton-parti vízszentelés minden évben sokat jelent a közösségnek.

„Elsősorban Isten dicsőségének hirdetését jelenti, a megnyilatkozását Istennek a gyermekek, a tanítványok előtt is. Ők egész évben járnak hitoktatásra, napi imáink vannak, rendszeres alkalmaink a Jóistennel való kapcsolatra. Ez egy megerősítés azáltal is, hogy az iskola fenntartója jelen van, velünk van, ő vezeti ilyenkor az imát. Nagy öröm ez nekünk.” - emelte ki Molnár Zsuzsanna, a Család Általános Iskola igazgatója.

Epifánia ünnepén hagyományosan meg is mártóznak a hívek a természetes vizekben. Hitük szerint a megszentelt víz erősíti a testet és megtisztítja a lelket a bűnöktől. Keszthelyen hat fő vállalta, hogy a Szigetfürdőnél belemegy a 1,5 Celsius fokos Balatonba, és kihozza a keresztet.

„Én is környékbeli vagyok, és igazából az életünk része ez a január végi ortodox újév. Ez mindig elkísért, és most pár éve elkezdtünk mi is aktívan is részt venni, mi ezt tudjuk nyújtani, ebben tudunk segíteni, és mindig nagy élmény a zene, a liturgikus szövegek és az egésznek a szép rendje, ahogy ez zajlik.” - mondta Monostori Bálint.

A keresztények úgy tartják, hogy az Vízkeresztkor megszentelt víznek gyógyító hatása van, a keleti egyház pedig fontosnak tartja a természet megáldását is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 8. hétfő 14:02 | Keszthely
A lezárult a karácsonyi ünnepkör,kezdődik a farsang.
| 2023. jan. 24. kedd 11:14 | Keszthely
A liturgiát a Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papsága mutatta be.
| 2022. jan. 17. hétfő 19:10 | Keszthely
Tizedszer is megszentelték a Balatont.
| 2021. jan. 6. szerda 16:19 | Keszthely
Az egyházban és a népi kultúrában is számos hagyomány kapcsolódik az epifániához.
| 2020. jan. 20. hétfő 14:15 | Keszthely
Az ortodox egyház képviselői Vízkereszt ünnepén háromszor merítették a feszületet a vízbe.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.