Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Vízszentelés a keresztény ünnepen
2024. jan. 8. hétfő | Keszthely
Vízszentelés a keresztény ünnepen
Körmenettel és vízszenteléssel egybekötött szentmisével zárult az epifánia, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Január 6., Vízkereszt az egyik legrégebbi keresztény ünnep. A karácsonytól számított tizenkét nap zárónapja, és egyben a farsang kezdete.

A kereszténység egyik legnagyobb parancsolt ünnepén, Vízkereszt napján, vízszentelő szentmiséhez vonultak fel a Karmelita Bazilikában. A hagyományoknak megfelelően, minden hónap első szombatján a lelkiségi központban köszöntik a Szűz Anyát. Körmenetben a templom védőszentjeinek áldását kérve a hívekre, a lakosságra. Mivel Vízkereszt szombati napra esett, a hagyományos körmenet sem maradt el a liturgikus napon. "Jézus Krisztusra emlékezünk, amikor ő megkeresztelkedett, mert Vízkereszt eléggé összetett ünnep. Elsősorban régen ünnepelték Jézus születését, Jézus megkeresztelkedését, a napkeleti bölcsek látogatását és a kánai menyegzőt, aminek szintén köze van a vízhez, hiszen a vizet borrá változtatta. De most mi itt nyugaton, maga a Vízkeresztet maga az Urunk megjelenését értjük. Ami azt jelenti, hogy Jézus, maga az élő Isten köztünk van."- mondta el Mezei András plébános.

A Szűzanya köszöntése után vette kezdetét a vízszentelési szertartás a lelki újjászületés napján. Urunk megjelenésének ünnepén Mezei András atya megáldotta a vizet és sót. "A szenteltvíz az mindig keresztségünkre emlékeztet. Jézus Krisztusra, aki szenvedésével, keresztségével és halálával és feltámadásával megváltott minket. S mindaz, aki megkeresztelkedik – akkor is ugye szenteltvízzel öntik le – tehát vízből és szentlélekből újjá születik a keresztény életre. A mennyország örökös tagja lesz, és Isten gyermekséget kapja meg. Ez egy óriási ajándék. S ezért fontos, hogy mikor mi hittel vetünk keresztet. Bemegyünk egy templomba és a szenteltvízbe mártjuk a kezünket, s pontosan ez a lelki tisztulásra is minket emlékezet."- adott tájéjoztatást András atya.

A templomokban megszentelt vizet régen hazavitték az emberek, hogy meghintsék vele otthonukat, hogy védettek legyenek a betegségtől és az ártó szándéktól. Sok helyen ma is él a hagyomány. Annak megfelelően a megújulásnak, a megszentelődésnek jeleként megszentelt vízből a hívek vihetnek haza, védjék vele otthonukat.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. jan. 22. hétfő 16:05 | Keszthely
A görög katolikus egyház elöljárói évek óta áldást kérnek a természetre és a népre Keszthelyen.
| 2023. jan. 24. kedd 11:14 | Keszthely
A liturgiát a Család Iskola fenntartója, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus papsága mutatta be.
| 2022. jan. 17. hétfő 19:10 | Keszthely
Tizedszer is megszentelték a Balatont.
| 2021. jan. 6. szerda 16:19 | Keszthely
Az egyházban és a népi kultúrában is számos hagyomány kapcsolódik az epifániához.
| 2020. jan. 20. hétfő 14:15 | Keszthely
Az ortodox egyház képviselői Vízkereszt ünnepén háromszor merítették a feszületet a vízbe.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.