Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jó példák, jó tapasztalatok
2020. aug. 27. csütörtök | Gyenesdiás
Jó példák, jó tapasztalatok
Falufejlesztő Akadémiát rendeztek ma Gyenesdiáson. A jó példák és tapasztalatok átadásának fórumán polgármesterek, településfejlesztők és civil szervezetek képviselői vettek részt. Az eseményen a közösségépítés, a kreatív ipar, az élhető falvak kérdése is szóba került.

A rendezvény célja a hazai és nemzetközi szinten kiemelkedően jó vidékfejlesztési példák és tapasztalatok bemutatása, átadása. A közösségépítésre fókuszáló program egyik kiemelt előadója volt Szalóky Jenő. Gyenesdiás nyugdíjas polgármestere a közösségépítés jelentősége kapcsán úgy fogalmazott, 16 éves polgármesteri pályája alatt az a szemlélet vezette, hogy hisz az összefogás erejében.

„Egészen biztos voltam benne, hogy akinek nincs semmilyen anyagi forrása, az csak a közösségnek az erejére támaszkodva, arra építve tudja felvirágoztatni azt az adott települést, hiszen a feladata az az, hogy ezt tegye és ezen belül a közjó vezérelje, annak a folyamatos megteremtése vezérelje ebbe a munkába" - fogalmazott a nagyközség díszpolgára. 

A társszervező, 30 éves Falufejlesztési Társaság elnöke megemlékezett alapítójukról, Kemény Bertalanról. Az ő nevéhez fűződik a Magyar Falu- és Tanyagondnoki Hálózat létrehozása is. Fáy Dániel szerint az alapítás óta jelentősen megváltoztak azok a problémák és kihívások, amikkel szembe kell néznia a társaságnak: „Harminc évvel ezelőtt nem volt ennyi autópályánk, nem működött az internet, tehát a kapcsolati háló teljesen megváltozott. Ez egy nagyon fontos feladat, hogy felnőjünk ahhoz, hogy ezeket a kapcsolati hálókat jól használjuk. Talán a Falufejlesztési Társaságnak ma ebben van a legnagyobb szerepe.”

Az esemény kiemelt témája a kreatív ipar volt és annak szerepe a vidékfejlesztésben. Dr. Fülöp József miniszteri biztos arról beszélt, hogy a kreatív ipar egy összefoglaló elnevezés; valamilyen ötlet, emberi kreativitáson alapuló tevékenység, alkotás, tervezés, számítógépes fejlesztés, aminek következménye egy szellemi alkotás, aminek gazdasági vonulatai is vannak. 

„Azért fontos ez – akár a vidékfejlesztésben akár a gazdaságfejlesztés szempontjából – mert ezek az ágazatok kapcsolódnak a klasszikus gazdasághoz, termékenyítik, különböző ötletekkel, innovációval segítik és azokat a folyamatokat, ami ahhoz kell, hogy  egy gazdasági tevékenyég látható legyen például a digitális térben, például az online kereskedelemben a kreatív iparnak a hozzáadott értéke, segítsége elengedhetetlen” - nyilatkozta Dr. Fülöp József kreatív iparért felelős miniszteri biztos. 

A negyedéves rendszerességgel összehívott akadémia főbb témái még a turizmus-, terület és ingatlanfejlesztés, helyi termékek, agrárgazdálkodás. Célközönsége a polgármesterek, falufejlesztésben érdekelt cégek, vállalkozások, civil szervezetek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
| 2024. jan. 17. szerda 16:20 | Zalavár
Keszthely térségében is érzik a Falusi CSOK pozitív hatásait.
| 2023. ápr. 20. csütörtök 14:10 | Keszthely
Keszthelyen is bemutatta a Helyben? – Rendben! című projektjét az Együtt Európáért Alapítvány.
| 2022. már. 17. csütörtök 22:02 | Zalaszentmihály, Felsőrajk
Az egyházközségek is sikerrel szerepelnek a Magyar falu programban.
| 2022. feb. 10. csütörtök 14:17 | Zalaapáti
A baloldal vidéket lenéző kijelentéseire reagált a KDNP képviselője és Zalaapáti polgármestere.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.