Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Az erős térség kulcsa az egységes fejlődés
2022. már. 17. csütörtök | Zalaszentmihály, Felsőrajk
Az erős térség kulcsa az egységes fejlődés
Az egyházközségek is sikerrel szerepelnek a Magyar falu programban. A keszthelyi központú, Zala 2-es választókerületben folyamatosan adják át az újabb fejlesztéseket. Épületfelújításokra, falubuszok vásárlására is nyertek forrást a környező települések.

A kilencszemélyes falubusz beszerzésére mintegy 15 millió forint támogatást nyert Zalaszentmihály. Csaknem 1000 fős lélekszámávál eddig nem pályázhatott a település falugondnoki buszra. A szociális törvény módosítása nyitotta meg a lehetőséget a falugondnoki szolgálat elindítására és az ehhez kapcsolódó támogatások igényléséhez.

Dr. Csikós Andrea Dóra polgármester: „A falugondnoki busz a gyermekek étkezését, a gyermekeknek az edzésekre, sporteseményekre, bajnokságokra, különböző iskolai rendezvényekre való eljutásában fog segíteni egyrészt. Másrészt pedig a településünk idős lakosságát fogja szolgálni a háziorvosi szolgálat felkeresésében, vagy egyéb más orvosi szolgáltatás igénybevételére, ami már nem a faluban van.”

110 egyedülálló idős lakosa van Zalaszentmihálynak. A járművön fellépő és mobil rámpa is van. Az önkormányzat a vidék felzárkóztatását célzó Magyar falu programban nyert támogatást a buszra. 

„Azt gondolom, hogy ha ennek a programnak egyetlen egy fő célja volt, az az hogy nekünk, vidéken élő embereknek visszaadjon egy érdemi jövőképet, jövőt tudjunk tervezni, a gyerekeknek, unokáknak itt érdemi jövőképet tudjunk elképzelni, akkor ez a program már most elérte a célját” -mondta a busz átadóján Nagy Bálint, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje. 

Esztétikailag és energetikailag is korszerűsödött a felsőrajki plébánia. Kicserélték a nyílászárókat és a homlokzatot is szigetelték. Az áramot jórészt napelemek termelik a majd 100 éves épületben. A belső térben három nagytermet, a vizesblokkot és a teakonyhát is felújították. A gázkonvektorok helyett villannyal és gázzal is tudnak már fűteni.

Rudi Péter plébános: „Az egyházközségeket is gazdaságosabbá kell tenni, mivel az a cél, hogy ne az épületek fenntartása eméssze fel a költségek döntő hányadát, hanem ezeket a kiadásokat csökkenteni tudjuk, ezért is szükséges ez az energetikai korszerűsítés.” 

A katolikus plébánia pályázott a fejlesztésre. Az önkormányzatok és civil szervezetek mellett az egyházak is kedvezményezettjei lehetnek a Magyar falu programnak. Az épület felújítására és foglalkoztatásra 18,4 millió forintot nyertek. Aktív egyházközség élvezi a beruházás eredményét. 

„Ahhoz, hogy erős térség tudjunk lenni, nagyon fontos, hogy egységesen tudjunk fejlődni, tudjon fejlődni Keszthely is és a Keszthely körül lévő kisebb, vagy nagyobb települések is egységesen tudjanak fejlődni. Ebben már eddig is nagyon nagy lehetőséget biztosított a Magyar falu program és nem titok, hogy amennyiben a Fidesz-KDNP kormány tudja folytatni a munkát április 3. után is, akkor még a korábbihoz képest is egy nagyságrendileg nagyobb, háromszor ekkora forrás fog a magyar falu, illetve a magyar vidék fejlesztésére rendelkezésére állni” - nyilatkozta televíziónknak Nagy Bálint.     

70 milliárd forint van a kistelepülési beruházások megvalósítására a Magyar falu program idei kiírásában.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 3. szerda 19:15 | Vörs
Az üzletet a Magyar falu program támogatásával újították fel és bővítették ki.
| 2024. jún. 6. csütörtök 19:15 | Alsópáhok
Az átadón elhangzott, szeretnék elérni, hogy az egész község területén biztonságos körülmények között közlekedhessenek a járókelők.
| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Vindornyafok, Vindornyaszőlős
Játszóterekre nyertek forrást az önkormányzatok.
| 2024. ápr. 5. péntek 19:15 | Alsópáhok
216 folyó méter járda újult meg Alsópáhokon a Dózsa György utcában.
| 2024. jan. 26. péntek 14:20 | Várvölgy
180 millió forintból gazdálkodhatott a település, jobb esztendőben bíznak idén.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.