Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Falusi CSOK: a térségben is kihasználják
2024. jan. 17. szerda | Zalavár
Falusi CSOK: a térségben is kihasználják
Keszthely térségében is érzik a Falusi CSOK pozitív hatásait. Ráadásul idén jelentősen növelte a kormány a támogatást. Élettársak, házastársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt, mely akár 15 millió forint is lehet.

A Kiss család 2020-ban igényelte meg a Falusi CSOK-ot Zalaváron. 10 millió forint támogatást kaptak, melynek felét házvásárlásra, másik felét pedig felújításra fordították. Az ÁFA- visszatérítést is igénybe vették. A mennyezetet és az aljzatot is szigetelték, burkolatot cseréltek, korszerűsítették a fűtést és a villamos hálózatot. A családnak nagyon jó volt a támogatás, fontos volt, hogy Zalaváron maradjanak.

„Én is zalavári voltam, a férjem úgy került ide. Semmiképpen nem szerettünk volna elköltözni, szerencsére van egy nagyon jó óvodánk, ahova a két nagyobb gyerkőc jár. A pici még csak másfél éves, de őt is szeretnénk ide íratni” - nyilatkozta Kissné Osvlad Zsuzsanna.

Zalavár vezetése legalább négy olyan helyi családról tud, akik igénybe vették a Falusi CSOK-ot. Rajtuk kívül más településekről is költöztek a faluba, akik szintén élhettek ezzel. A polgármester úgy látja, nagyon fontosak az ilyen támogatások, mert működőképes marad az óvoda és jövője van a településnek.

Lucz József polgármester: „A településen a lakosság száma az folyamatos, lassú tendenciában növekszik. De én már annak is örülök, ha ez a szám nem növekszik, hanem a korösszetétel javul. Érzékelődik, hogy fiatalok költöznek a településre és a statisztikában megmutatkozik, hogy a fiatalok száma egyértelműen növekszik a településünkön.”

2024-ben megszűnt a városi CSOK, kizárólag az úgynevezett preferált kistelepüléseken elérhető a családi otthonteremtési kedvezmény. Három vagy több gyermek esetén, új ház vásárlására a korábbi 10 helyett 15 millió forintot lehet igényelni. Használt lakás vételére akkor jár a Falusi CSOK, ha ezzel együtt korszerűsítés és/vagy bővítés is történik. A támogatás ez esetben és korszerűsítésnél is több mint a másfélszeresére nőtt az idei évtől.

„13 éves a magyar családtámogatási rendszer és a magyar vidék támogatásának egy nagyon jó példája a Falusi CSOK, hiszen az elmúlt időszakban nagyon sokan tudtak sikeresen pályázni erre a forrásra, nagyon jó tapasztalatok és visszajelzések jöttek”- nyilatkozta Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője. 

A keszthelyi járás 20 községében igényelhetik a Falusi CSOK-ot a gyermeket vállaló családok. A televíziónk által megkeresett települések szinte mindegyikében érzik a támogatás pozitív hatásait. Többségében felújítások történtek, de új családi házak is épültek. A legtöbb faluban az építési telkek és az eladó ingatlanok is elfogytak. A koronavírus járvány után különösen keresett lett a vidék, amit a Falusi CSOK és a többi családtámogatás is segített.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV  

| 2016. már. 9. szerda 09:49 | Keszthely
Tájékoztató fórumon közölte a kormányhivatal az otthonteremtési támogatás változásait.
| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
| 2023. ápr. 20. csütörtök 14:10 | Keszthely
Keszthelyen is bemutatta a Helyben? – Rendben! című projektjét az Együtt Európáért Alapítvány.
| 2022. már. 17. csütörtök 22:02 | Zalaszentmihály, Felsőrajk
Az egyházközségek is sikerrel szerepelnek a Magyar falu programban.
| 2022. feb. 10. csütörtök 14:17 | Zalaapáti
A baloldal vidéket lenéző kijelentéseire reagált a KDNP képviselője és Zalaapáti polgármestere.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.