Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Régen és ma a könyvtárakban
2020. okt. 7. szerda | Keszthely
Régen és ma a könyvtárakban
Az Országos Könyvtári Napok programjaihoz kapcsolódva Keszthelyen is több rendezvény várja a könyvtárak látogatóit. A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában szerdán könyvtári retroságokkal találkozhattak a gyermekek egy játékos foglalkozás keretében.

Magyar Szilvia gyermekkönyvtáros azt a címjegyzékkönyvet mutatja, ami ma is jó útmutató a könyvtári nyilvántartásban. A régi könyvek a múltból. Amiknek elsárgult, kézzel írt lapjai nagy segítséget nyújtottak a könyvtárosoknak. A Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában harmadik osztályos tanulók ismerkedhettek egy játékos foglalkozás keretében.

"A gyerekeknek szeretnénk egy kicsit megmutatni, hogy hogyan volt régen. Hogyan történt másként az állományba vétel, a kölcsönzés. Tehát az egész könyvtári folyamatot szeretném játékosan bemutatni a gyerekeknek,hogy kicsit belepillantsanak a múltba és össze tudják hasonlítani a jövővel, ill. a jelennel, hogy megnézzék mi a különbség. Melyiknek mi az előnye és mi a hátrány. Én azt érzem, hogy mindennek van előnye és hátránya is és,hogy ők ebbe egy picit belelássanak."- mondta el Magyar Szilvia.

A foglalkozás egyik legizgalmasabb része a gyermekkönyvtár legrégebbi kötetének megismerése volt. A 11-es sorszámmal nyilvántartott 1959-ben kiadott Jókai írásait összefoglaló kötet, ami még mindig kölcsönözhető a könyvtárban. De a kicsik megismerhették az állomány ellenőrzését és megóvását is. Megtudhatták hogyan történt a kölcsönzés, hogyan építettek katalógust régen és hogyan készül ma a katalogizálás. A gyerekek nagyon aktívak voltak a feladatok megoldásában. Szívesen beszéltek az olvasás öröméről, kedvelt regényükről is.

"A Ruminit szeretem olvasni és az a története, hogy egerekről szól. Egy egérről, aki felszáll a hajóra,s akkor kalandokon jut át. Mondjuk benne ragad ilyen tükörben meg mondjuk sárkányöblön kell átmennie. Meg olyan kalandokon, ami kicsit ilyen életveszélyes."- mondta el Horváth Hanna.

A régi könyvtári használathoz szükséges tárgyak, adatlapok, azok tartalma sokat elárult arról is, hogy a könyvtárosok  a számítógépek használata előtt kézzel vagy írógéppel írták a dokumentumokat, amiből mindent megtudhatott az olvasó és nagy segítség volt könyvtári adatbázisban vagy a  leltárban.

"Az tetszett nekem a legjobban amikor ezeket  a cédulákat húzkodtuk ki. - Mit tanultál belőlük?- Azt, hogy hogyan keresték régen a könyveket."- mondta Domonkos Bendegúz.

A régi könyvek, könyvtári eszközök, címleltárkönyvek  megismerésére ma már csak antikváriumokban, rendezvényeken van lehetőség. Így a keszthelyi Gyermekkönyvtár könyvtári retroságok foglalkozása nem csupán élményt adott, hanem közelebb vitte az alsós tanulókat az olvasóvá váláshoz, segítséget nyújtott az olvasási igény kialakításában.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2023. dec. 4. hétfő 15:06 | Keszthely
A Helikon Liget Egyesület tagjai is gyertyát gyújtottak.
| 2022. nov. 17. csütörtök 16:55 | Keszthely
Nyílt napot rendeztek a keszthelyi VSZK-ban a pályaválasztás előtt álló tanulók részére.
| 2022. okt. 19. szerda 19:03 | Keszthely
Együtt imádkozták a rózsafüzért a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban a Ranolder iskola tanulói.
| 2022. máj. 25. szerda 19:04 | Keszthely
Oktatók, szakemberek tanácskoztak a Keszthelyi Építőipari Ágazati Központ fórumán.
| 2021. jún. 8. kedd 14:29 | Keszthely
A Balaton Színházban öt általános iskola tanulóinak adtak át oklevelet és ajándékot.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.