Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Milyen egy természetbarát kert?
2020. okt. 9. péntek | Keszthely
Milyen egy természetbarát kert?
Milyen egy természetbarát kert? Erre a kérdésre adott választ iskolásoknak szóló előadásán Sáringer-Kenyeres Marcell. A természetvédelmi mérnök a városi könyvtárban elmondta, cél, hogy változatos élőhelyet alakítsunk ki. A szakember szerint fontos, hogy a gyerekek minél előbb magukévá tegyék a természetbarát szemléletformát.

A darázsgarázs mellett még számos olyan eszközt mutatott be Sáringer-Kenyeres Marcell, melyekkel sokat tehet az ember a természetbarát kert megvalósításáért. A madárodúkat, süngarázsokat és rovarhoteleket otthon, könnyedén el lehet készíteni – fejtette ki az előadó.  

"Nagyon tetszett, hasznos dolgokat tanulhattam belőle” - nyilatkozott az előadásról Markó Hanna, egrys diák.

A természetvédelmi mérnök előadásában felvázolta a különbséget a térkövezett, kevés növényzettel rendelkező kert és a gazdag flórájú udvar között. Sáringer-Kenyeres Marcell célja az volt, hogy megmutassa a gyerekeknek, milyen lépésekkel lehet természetbaráttá alakítani egy keretet.  

„Az első és legfontosabb, hogy változatos élőhely-foltokat alakítsunk ki, lehetőleg honos cserjefajokkal, illetve fafajokkal. Ne nyírjuk folyamatosan a gyepet, vagy hogy ha mindenképpen nyírni szeretnénk, akkor csak egy részét. Már külön magkeverékeket lehet tulajdonképpen vásárolni direkt erre a célra, hogy meghagyhassuk a kertünk egy részében a gyepet, ami vonzza a rovarokat, nagyon gazdag rovarfauna alakul ki egy ilyen területen, ha a rovarok ott vannak, akkor megjelennek a madarak is” - fejtetet ki Sáringer-Kenyeres Marcell.

A természetvédelmi mérnök a Fejér György Városi Könyvtár felkérésére tartotta előadását. Úgy véli, mind az alsó, mind a felső tagozatban meg kell kezdeni azt, hogy ez a szemléletforma minél előbb elterjedjen: „Tulajdonképpen a fiataloknak muszáj, hogy igénye legyen erre, nem szabad rájuk kényszeríteni, hanem nekünk úgy kell átadni ezt a szemléletformát, hogy ezt magukévá tegyék, magukénak érezzék, hogy a jövőben úgy gondolják, hogy ezt szeretném csinálni, szeretnék erre odafigyelni, ezt én úgy gondolom, hogy csak ilyen előadásokkal lehet megoldani.”

Az interaktív előadáson a gyerekek közelebbről is megvizsgálták a házi készítésű odúkat, etetőket.  Ezek készítésével nem csak az állatvilágnak segíthetünk, minőségi, családi programot is nyújt az ilyenek összeállítása.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. máj. 25. csütörtök 18:23 | Keszthely
Egyszerű megoldásokkal a városban is lehet természetbarát kertet kialakítani.
| 2022. máj. 23. hétfő 15:49 | Keszthely
Megnyitott a Kályhás kert.
| 2021. nov. 12. péntek 14:12 | Keszthely
Rovarok, madarak és egyéb állatok is beköltözhetnek hozzánk, ha jól gondozzuk a kertet.
| 2021. ápr. 19. hétfő 15:40 | Gyenesdiás
Az évszakhoz képest hűvösebb időjárás miatt fontos odafigyelni a kertészkedőkne.
| 2020. ápr. 20. hétfő 20:17 | Keszthely
Egyre több sün kerül a kertekbe, segíthetünk nekik süngarázs építésével.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.