Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Láncfűrészt faragtak láncfűrésszel
2020. okt. 12. hétfő | Keszthely
Láncfűrészt faragtak láncfűrésszel
Láncfűrészt faragtak láncfűrésszel Keszthelyen. A láncfűrészes szobrászok találkozójának második alkalommal adott otthont a helyi Szerszámforrás. A szaküzlet meghívására több művész is szerszámot ragadott és egy nap leforgása alatt faragták ki alkotásaikat a méretes tölgyrönkökből. A szervezők szándéka, hogy hagyományt teremtsenek ezzel a rendezvénnyel.

A régi idők favágója is alakot öltött a találkozón. Ötödik alkalommal szervezték meg a Láncfűrészes szobrászok találkozóját. A keszthelyi szaküzlet pedig második alkalommal várta a művészeket és érdeklődőket. A fafaragók munkája különleges látványt nyújtott, a művészek nagy hatékonysággal dolgoztak a rájuk bízott faanyaggal. Boa Endre egy rókát faragott, mely a szaküzlet melletti fatörzset díszíti majd egy szintén most készült sas társaságában.

„Én, aki kéziszerszámokkal kezdtem, tudom, hogy milyen óriási haladás. Jó, egy ki nehézség van, mert veri jobbra-balra a forgácsot, főleg az ember fejéhez, szeméhez, füléhez, viszont rendkívül hatékony. Látványos, el kell ismerni. Mint kívülálló, nekem is tetszik mikor a másik alkotótársam dolgozik és elbámulom, hogyan alakul” - mondta Boa Endre fafaragó, népi iparművész. 

A sas, a róka és a hal, valamint a favágó alakja mellett stílszerűen egy láncfűrészt is készítettek a fafaragók. Gáborecz István tavaly egy indiánszobrot faragott. Az idei alkotását is az üzlet elé szánják. A szobrász 2016 óta alkot. Azt vallja, legalább négy különböző láncfűrész kell ehhez a munkához. A legnagyobb szerszáma körülbelül 10 kilogrammos, de van egészen kicsi, elektromos fűrésze is, amivel a finom munkákat végzi.

„Mindent a láncfűrészekről azt így az évek során tapasztaltam meg, hogyan kell tartani, hogyan kell velük vágni, mennyire kell pörgetni a motort ahhoz, hogy ne rúgjon vissza, vagy milyen láncvezetőt kell használni ahhoz, hogy ne csapja ki a fűrészt. Nagyon vigyázni kell, ez nem gyerekjáték. Rettentően életveszélyes, olyan sérüléseket tud okozni egy láncfűrész, hogy komoly sebészeti beavatkozás kell utána és hónapokig kiesik az ember a munkából ” - nyilatkozta a láncfűrészes szobrász. 

A találkozóra a művészeknek a tudásuk mellett a szerszámot kellett elhozni. Az üzemanyagot és kenőanyagot a méretes tölgyrönkökkel egyetemben pedig a házigazda biztosította.

Mile Zoltán, a Szerszámforrás  tulajdonosa: „Szeretnénk hagyományt teremteni neki és még szélesebb körbe, talán majd a parkoló nagyobb részét is kihasználva biztosítani, hogy többen jöjjenek el, többen nézzék meg, hisz jól érezték magukat szerencsére a fafaragók is – ez a visszajelzés. Én megkérdeztem őket, hogy jövőre jönnének-e, mindenki azt mondta, hogy természetesen partner benne.”

Az elkészült szobrok Keszthelyen maradnak és a szaküzletet, annak környezetét fogják díszíteni. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaegerszeg
Keszthelyen is látható alkotása a zalaegerszegi művésznek.
| 2023. szep. 22. péntek 14:47 | Keszthely
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
| 2023. júl. 27. csütörtök 15:28 | Cserszegtomaj
Kiállítással zárták a “Művészek Szabad Alkotóközössége”, azaz a MŰSZAK tizenharmadik táborát.
| 2021. júl. 2. péntek 19:06 | Keszthely
2021. évben kilenc fő vehette át a Podmaniczky-díjat, köztük Turi Török Tibor.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.