Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Egy szobrász életútja
2023. szep. 22. péntek | Keszthely
Egy szobrász életútja
Turi Török Tibor életútját ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának résztvevői. A programot egy éve indították útjára, és amellett, hogy megismerik a helyi művészeket, olyan könyveket olvasnak közösen, amelyek a város vagy a térség történelméről szólnak. A találkozóknak egy belvárosi cukrászda ad otthont.

Turi Török Tibort elsősorban szobrászként ismerik Keszthelyen és a Kárpát-medencében. Műtermében sorra készülnek a domborművek és a mellszobrok. Szívesen formázza meg történelmünk nagyjait, de az egyházi témák sem állnak tőle távol. Emellett írók, költők és könnyűzenei alakok is megihletik. A képzőművészet mellett múzeumalapító, több kiállítóhelyet is létrehozott a városban. Munkásságát Podmaniczky, Pro Urbe és Pro Cultura díjjal ismerték el.

„Isten ilyennek teremtett. Az élet szembejött, nem tudtam önmagam lenni, mert korán nősültem, jött a nagy család, és végül is a pénzszerzés, a megélhetés volt. Aztán idősebb koromban jött – ennek tizenvalahány éve – hogy amit korábban gyakoroltam, a grafikát, oktattam festészetet, azt én most elővettem. Véletlenül a Csillgavárt üzemeltettem akkor és a várnak a makettjét készítettem el, és akkor kezdtem agyaggal foglalkozni. Akkor nem jött az ecset, sem a pemzli, hanem a szobrászat. Ez az előélete a szobrászatnak.” - tájékoztatott Turi Török Tibor szobrász, író, múzeumalapító.

A szobrászat mellett kedvelt időtöltése az írás, több munkája is megjelent már. A tollat már gyerekkorában elkezdte forgatni           , az elmúlt időszakban ez a tevékenység egyre intenzívebbé vált. Turi Török Tibor nappal a szobrászatnak szenteli az életét, éjszaka azonban előkerül a toll és a papír. A Nemzeti Kör találkozóján az életéről mesélt az érdeklődőknek, Csányi Zoltán pedig felvillantott néhány fényképet az elmúlt évtizedekből. A programnak egyfajta kulturális missziója van, emellett kiemelt cél a közösségépítés.    

„Úgy érzem, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy beszélgessenek. Ezek az előadások nagyon jók arra, hogy elindítsák az embereknek az emlékeit, a gondolatait, továbbgondolják a gondolataikat, és ez élményszerű. Azt gondolom, hogy mivel délután három órakor van, elsősorban a nyugdíjasok vannak megszólítva, és a nyugdíjasoknak nagy része úgy érzi, hogy egyedül van. Mégis egy közösséget alkotunk, kirándulásokat szervezünk, voltunk Zalaegerszegen a Mindszentyneumban.” - emelte ki Rázsiné Gyulassy Adrienn, a Nemzeti Kör tagja.

Az elmúlt egy évben vendégül látták Hintalan László Jánost, olvasták többek között Szutrély Péter és Góth László könyvét. Emellett számos városi rendezvény aktív résztvevői. Jövő hónapban Dr. Szántai Lajos tart előadást a könyvtárban Mátyás király igazsága és a világ sorsa címmel.                     

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. már. 19. kedd 19:15 | Zalaegerszeg
Keszthelyen is látható alkotása a zalaegerszegi művésznek.
| 2023. júl. 27. csütörtök 15:28 | Cserszegtomaj
Kiállítással zárták a “Művészek Szabad Alkotóközössége”, azaz a MŰSZAK tizenharmadik táborát.
| 2021. júl. 2. péntek 19:06 | Keszthely
2021. évben kilenc fő vehette át a Podmaniczky-díjat, köztük Turi Török Tibor.
| 2020. okt. 12. hétfő 14:52 | Keszthely
A láncfűrészes szobrászok találkozójának adott otthont egy keszthelyi szaküzlet.
| 2019. dec. 11. szerda 19:01 | Keszthely
Az elmúlt időszakban több alkotása is hátáron túlra került Turi Török Tibornak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.