Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nagy fába vágták a fejszéjüket Gyenesdiáson
2024. aug. 9. péntek | Gyenesdiás
Nagy fába vágták a fejszéjüket Gyenesdiáson
Huszonkilenc esztendeje rendeznek Gyenesdiáson felnőtt fafaragó tábort. Csütörtökön kezdődött az idei kulturális összejövetel és szombatig tart. Egy korábban megkezdett projektet igyekeznek befejezni a résztvevők a Kárpáti Korzón ebben a három napban.

Motorfűrészt is felhasználnak a faszobrok elkészítéséhez a szakemberek. Gyenesdiáson már huszonkilenc esztendeje rendeznek fafaragó tábort. Az első huszonöt évben Gengeliczky László fafaragó irányításával zajlott a munka. Halálát követően megváltozott a helyszín és a munkaeszközök között megjelent a láncfűrész is.

Simon Attila Dédestapolcsányból érkezett és már négy éve résztvevője az alkotótábornak. Egy korábban megkezdett projektet igyekeznek befejezni a társaival: "Tavaly elkezdtük a betlehemi szobrokat, és akkor készültek a királyok. Még befejezésre kész vagy vár még egy Jézus és egy pásztor. Amit én készítek, per pillanat az egy pásztor lesz, egy betlehemi pásztor még. Úgyhogy tavaly is szintén azt kellett csinálni, és hogy kettő legyen belőle, az készül mostan".

Összesen tizenhárom szakember tevékenykedik a tábor három napján. Hazánk szinte minden táját képviseli valaki. Sőt, az idei az első alkalom, hogy határon túli résztvevők is vannak: egy cseh és egy szlovák állampolgárságú fafaragó is jelentkezett a munkára. Nem csak a betlehemi projekten dolgoznak, hanem egyéb alkotások is készülnek. "Szent László szobrunk készül, egy húsvéti nyulunk, és számos pad, amely különböző állatos motívumokkal készül. Igazából a munka már kedden elkezdődött a rönkök elhelyezésével, utána a körbekerítés, szalagozás, a terület lezárása történt, és csütörtökön reggel 9 órakor volt ennek a rendezvénynek a hivatalos megnyitója" - tudtuk meg a fafaragó alkotótábor programszervezőjétől, Mészáros Krisztinától.

A Kárpáti Korzó kiváló hely arra, hogy igazi látványfaragást láthassanak itt az érdeklődők. A táborban a famívesség igazi sokszínűsége is megmutatkozik. Az itt elkészülő alkotások mindegyike Gyenesdiás település értékét, szépségét növeli. Így véli a település polgármestere, Gál Lajos is: "Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy meg tud jelenni számos olyan alkotás, ami egyfajta tematikát jelent a "balatoniságunk" tekintetében, a szőlőkultúra vonatkozásában. És természetesen sok olyan apropója van, mint például a betlehem, amelyet most szeretnénk az idei esztendőben befejezni; ami egy olyan értéket képvisel, hogy köztereken fog majd díszíteni, és a közösség javára fog válni. Én azt gondolom, hogy lényeges, hogy padok és olyan térplasztikák is készültek és készülni fognak a jövőben is, amelyek megint csak szemet gyönyörködtetők."

Szombaton egy látványos showműsorra is várják az érdeklődőket: a főtámogatónak köszönhetően egy timbersport és egy sprintfaragás bemutató lesz délelőtt tíz órakor, a tábor pedig délután zárja kapuit. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
| 2023. ápr. 5. szerda 17:59 | Keszthely
Kutyagerinc faragványok, pásztorok, egyházi tematikájú művek, tükrök is megjelennek a kiállításon.
| 2022. nov. 9. szerda 17:05 | Keszthely
Jubileumi kiállítás nyílt a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2022. aug. 10. szerda 19:05 | Keszthely
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
| 2020. júl. 23. csütörtök 16:05 | Gyenesdiás
A Nemzeti Összetartozás szimbólumaként egy óriás faszobor készült el Gyenesdiáson.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.