Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Láncfűrésszel is alkottak a fafaragó mesterek
2023. aug. 14. hétfő | Gyenesdiás
Láncfűrésszel is alkottak a fafaragó mesterek
Harmadik alkalommal szervezték meg Gyenesdiáson a Fafaragó Alkotótábort. A mesterek három napon keresztül alkottak a Kárpáti Korzó mögötti területen. Az elkészült remekművek elsődleges témája a betlehemkészítés volt.

A hagyományos fafaragó eszközök mellett előkerültek a láncfűrészek és az elektromos csiszolók is. Három napon át reggel 9-től a délutáni órákig folyamatosan alkottak a művészek. Összesen 13 esztergályos és fafaragóművész látogatott el a gyenesdiási táborba. Fábry Zoltán faműves, A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke már évtizedek óta visszatér a nagyközségbe, korábban Gengeliczky László meghívására érkezett ide alkotni.

„Itt azt tudjuk bemutatni, hogy a kétkezi munkának milyen tisztessége kell, hogy legyen és mi mindent tudunk létrehozni. Az, hogy adhatunk valamit egy közösségnek, mely által a közösség is gazdagszik és a területen, ahol sétálnak, ahol jönnek-mennek, találkozhatnak ezekkel az alkotásokkal. Mindig van egy feladat, ki-ki a maga tehetsége folytán és tehetségének megfelelően megcsinálja és akkor így tulajdonképpen mindenki jól jár. És egy csapat összekovácsolódik, egy baráti társaság összekovácsolódik.”

Az ország több területéről érkeztek a művészek, de Csehországból hölgyek is részt vettek a táborban. A rönkfákat a Bakonyerdő Zrt. jóvoltából kapták meg az alkotók, a szerszámokat is szponzorok felajánlásával használhatták. Gyenesdiáson a fafaragás művészetének tisztelete 28 évre tekint vissza. Korábban az iskola udvarán, harmadik éve pedig a Kárpáti Korzón készítik el a szobrokat az alkotók.

„Egyfajta tradíció folytatása ez a mostani. Mert azokat a Kárpát-medencei, sőt azon túlmutató művészeket is meg tudja szólítani ez az alkotótábor, akik minden esztendőben egyfajta tematikával találkoznak. Ebben az esztendőben a betlehemkészítés a tematika. Valamint az, hogy idén 690 éves Gyenesdiás történelmi múltja és ehhez egy emlékművet faragnak a mesterek. És természetesen ezzel együtt sok-sok olyan köztéri szobor, térplasztika, strandra padok készülnek, amelyek autentikusak mind a Balaton, mind Zala, mind pedig Gyenesdiás témakörben.” - fogalmazott Gál Lajos polgármester.

A nagyközség célja, hogy a következő évtizedekben is helyet tudjanak biztosítani a mestereknek. Hangsúlyozták, Gyenesdiás művészetpártoló település, az alkotások pedig olyan értéket hordoznak, amelyek méltó díszei a környéknek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 5. szerda 17:59 | Keszthely
Kutyagerinc faragványok, pásztorok, egyházi tematikájú művek, tükrök is megjelennek a kiállításon.
| 2022. nov. 9. szerda 17:05 | Keszthely
Jubileumi kiállítás nyílt a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2022. aug. 10. szerda 19:05 | Keszthely
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
| 2020. júl. 23. csütörtök 16:05 | Gyenesdiás
A Nemzeti Összetartozás szimbólumaként egy óriás faszobor készült el Gyenesdiáson.
| 2018. júl. 13. péntek 11:36 | Alsópáhok
Idén kilenc festő és egy fafaragó dolgozik hétfő óta a község vendégeként.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.