Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / A Nemzeti Összetartozást jelképezi a szobor
2020. júl. 23. csütörtök | Gyenesdiás
A Nemzeti Összetartozást jelképezi a szobor
A Nemzeti Összetartozás szimbólumaként egy óriás faszobor készült el Gyenesdiáson. A turulmadarat, a szent koronát és a magyar címert ábrázoló művet Bálint József fafaragó művész egy három méter magas és egy méter széles fatörzsből faragta ki.

Hét napon át készült a Nemzeti Összetartozás emlékműve Gyenesdiáson. Bálint József fafaragó művész már tíz éves kora óta foglalkozik a fával. A munkát motorfűrésszel kezdte a rönk tetején. Az első napon a turulmadár szárnyai készültek el, ezt követően haladt egyre lejjebb a három méteres fatörzsön. A munka előrehaladtával finomodtak a szerszámok, az apróbb faragásokat már vésővel végezte el. Elmondta: terveket nem készítettek, csupán az elképzelést vázolta fel számára a település polgármestere. "Nem volt terv végülis, hanem csak nekiálltam, beleképzeltem és így alakult, hogy amit ő mondott, az akarata szerint történt minden. Alkalmazkodtam a fához és így adta a formáját az anyag, ez készült belőle. De az a terv megvolt, hogy egy trianoni emlékművet szeretne a polgármester úr, és ahhoz tartottam magamat" - tette hozzá Bálint József.

Az 1,3 tonnás farönköt a Bakonyerdő Zrt. adományozta Gyenesdiás számára. A turulmadár alatt a Szent Korona látható, a rönk oldalán pedig a Kossuth címert alkotta meg a művész. Ezen éppen az úgynevezett “hátterezés”, mélyítés zajlik. Gyenesdiás polgármestere, Gál Lajos elmondta: az ötlettel Füle település vezetője kereste meg azzal a nem titkolt céllal, hogy a két község alakítson ki szorosabb kapcsolatot egymással. Hozzátette: "Ott lesznek olyan művészhetek, ahol is több alkotás fog majd megszületni. Ebben nyújt segítséget Gyenesdiás önkormányzata, hogy egy picit ennek hírét viszi. Ezzel a látványbemutatóval próbálja reklámozni mindazt, ami ott megteremtődik. Később szeretnénk ezt az alkotótábort összekapcsolni itt, a Nyugat-Balatonnál Gyenesdiás és Füle önkormányzata között. Kétségtelen célunk az, hogy gyönyörű faszobrok jelenjenek meg tartósan köztéri használatra."

Bálint József azt mondja: saját magában hisz, a két keze és lelke erejében. Elveihez hű művésznek tartja magát, aki számára az is fontos, hogy tudását, tapasztalatait átadja a fiatalabbak számára. Ennek érdekében fáradhatatlanul szervez különféle alkotótáborokat is, amelyekben aktív résztvevőként tanítja az utókort. A szobor végleges helyére, a Diási Történelmi Emlékparkba augusztus elején kerül majd.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2019. jún. 5. szerda 13:29 | Keszthely
Az elmúlt ezer év legaljasabb politikai ténykedései vezettek a trianoni diktátumig.
| 2013. aug. 20. kedd 17:23 | Keszthely
Ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét Keszthelyen az augusztus 20-i ünnepség.
| 2023. aug. 14. hétfő 16:23 | Gyenesdiás
Harmadszorra rendezték meg Gyenesdiáson az alkotótábort.
| 2023. ápr. 5. szerda 17:59 | Keszthely
Kutyagerinc faragványok, pásztorok, egyházi tematikájú művek, tükrök is megjelennek a kiállításon.
| 2022. nov. 9. szerda 17:05 | Keszthely
Jubileumi kiállítás nyílt a Fejér György Városi Könyvtárban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.