Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Megújult a termelői piac
2021. ápr. 13. kedd | Gyenesdiás
Megújult a termelői piac
Április 10-én délután újranyitott a Nyugat-Balaton egyik legszebben kialakított piactere Gyenesdiáson. A szezonnyitón sajtótájékoztató tartott a település polgármestere, Gál Lajos a piaci beruházásokkal kapcsolatban. Mintegy 21 millió forintból fejlesztettek a kedvelt szabadidős téren. A Helyi termelői piac infrastrukturális fejlesztése című pályázati projektben többek között a közművek, asztalok, kerítés és burkolat is megújulhatott. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította a támogatást.

Gyenesdiáson a strand mellett található termelői piacot évek óta sokan választják kirándulásra, szabadidő eltöltésére. A hazai ízek, a halételek, a színes programok vonzzák az embereket. A piac a koronavírus járvány miatt, szigorú szabályok betartása mellett nyitotta meg újra kapuit. Jól látható, hogy az árusítóhelyek szinte üresek és a sütödék közül is kevesen nyitottak ki. Az árusok megszokták a tömeget, de még ők is óvatosak. Az asztalokat, padokat összerakták. Fogyasztani egyelőre még nem lehet a piac területén sem, de a portékájukat kínálók készülnek és várják a betérő vendégeket.

"Ez mindegyikünknek a szíve csücske ez a hely. Mondhatom. Tíz éve létesült, 2011-ben. Én eredeti „bútordarab” vagyok. 2011 óta itt vagyok én magam is. Nyáron valamivel nagyobb a választék és több a termelő a szezonhoz igazodóan, de átlagosan tíz termelőt mondhatunk. Főleg a piac napokon. Ők is szívesen jönnek főleg olyan alkalmakkor, amikor egy kicsit megreklámozott esemény van. Bármilyen fesztivál. Vannak Gyenesdiásnak hagyományosan nagy fesztiváljai, amiknek itt ad helyet a nagyközség."- mondta el a piacfelügyelő, László Bea.

A piac díszes, faragott főbejáratánál Gyenesdiás polgármestere tartott sajtótájékoztatót. Gál Lajos elmondta, a projekt keretében ez is megújulhatott.

"Mai találkozásunk az kettős. Hiszen piaci szezonnyitót tartottunk. Ilyenkor vetőburgonya vásár szokott lenni és természetesen nagyobb közösségi forgatag. Ezt ugye a pandémiás helyzet felülírta, de természetesen szerettük volna, ha közönség a térségben tudná, hogy megnyitott a gyenesdiási piac. A másik, hogy a piacon belül strukturális fejlesztése véget ért. Ez egy két és fél éves program volt, amelyben korszerűsödött mindaz, amit szerettünk volna elérni a pályázat benyújtásakor. Még pedig az asztali árusítóhelyeknek a bővítésével, a ponyvafedésnek a szintén korszerűsítésével, valamint alap infrastruktúra. A csatorna, különböző vízgerincek cseréjével."- adott tájékoztatást Gál Lajos.

Ugyancsak a pályázati forrásból újulhatott meg a piac térburkolata. Míg korábban az elárusítóhelyek, az étkezőhelyek árnyékolását napvitorlával oldották meg, a fejlesztésből bővült a sátor is Így sem a nagy meleg, sem a szél és az eső sem befolyásolja az árusítást és a fogyasztást. A 21 milliós fejlesztés eredményeként valósult meg a kornak megfelelő hulladékkezelés is a piacon. Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas gyűjtőhelyeket alakítottak ki.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

 

| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Megnyitotta kapuit a termelői piac Gyenesdiáson
| 2023. aug. 15. kedd 14:43 | Rezi
A teljes szőlőhegyoldalt ellepte estére a filmnéző közönség.
| 2022. ápr. 12. kedd 19:07 | Gyenesdiás
Április 8-án megnyitott a piac Gyenesdiáson.
| 2021. aug. 4. szerda 19:08 | Keszthely
Magasak a zöldség- és gyümölcsárak.
| 2020. aug. 4. kedd 16:42 | Hévíz
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.