Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kinyitott a termelői piac
2024. már. 26. kedd | Gyenesdiás
Kinyitott a termelői piac
Megszokott hazai finomságokkal várja a termelői piac Gyenesdiáson a vásárlókat. A vidéki termelők piaca március 22-én nyitotta meg kapuit. A tavaszi piacnyitó programban is gazdag volt.

Kerekes Zoltán plébános áldotta meg a tavaszt idéző virágokat, a bőséget, termékenységet mutató ágakat a piacnyitó rendezvényen, Gyenesdiáson. A 2011-ben nyitott Gyenesdiási I. Balatoni Hal- és Termelői Piac nagyon népszerű a térségben, nem csak árukínálatával, hanem programjaival is vonzza a látogatókat. Ezt már a település polgármestere, Gál Lajos mondta a megnyitón."A tizenöt év, sőt a piac vonatkozásában a tizenhárom év beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Ideszoktak az emberek és annál is inkább mert a minőséget keresik. A minőségi terméket keresik és bizony igazi termelői piaccá vált Gyenesdiáson ez a piac, ami autentikus biopiacként indult aztán a végén kereskedők mellett jelentek meg azok az őstermelők, akik a bevásárló közösség révén minden hónap utolsó péntekén itt vannak. Én azt gondolom, hogy ez egy hívó szó, a gyenesi piac, a térség számára."- mondta el Gál Lajos.

A tavaszi piacnyitót a helyi kisóvodások műsora színesítette. A piaci kavalkádban sokan érdeklődtek a faoltások és a régi gyümölcsfajták iránt. Szakavatott kezek mutatták meg a helyes oltási technikát. Akadt olyan érdeklődő, aki nagy örömmel nyugtázta, hogy jó döntés volt részéről, hogy elment a piac nyitó napjára. "Egy nagyon régi almát szerettem volna venni, vásárolni. Ennek az almának a neve, pogácsa alma. Erről annyit kell tudni, hogy ezek az almák nagyon régi almák. A kertészetekben nem lehet megvenni, csak ilyen őstermelő piacokon lehet hozzáférni és én most pont ezt találtam az úrnál."-nyilatkozott Németh Lajos.

Sokan nézegették a termelők kínálatát. Márciusban még nem a friss zöldségekkel teltek meg az asztalok. De volt méz, házikenyér, gyógynövények, szörpök. Mindenki találhatott kedvére való házi finomságot, a húsvéti készülődésben az ünnepi asztalra valót. A kiskertek tavaszi, munkálataihoz, az ültetéshez is kaptak tanácsot az emberek."Annak az ideje van, hogy a fűszernövényeket, az epret, a bogyós növényeket ilyenkor már ki lehet ültetni. Reménykedjünk, hogy most már fagy nem lesz. Ilyenkor már a növények is szépen zöldülnek, szépen hozzák az új hajtásokat. A bogyókezdeményeknek a virágzása indult el. Arra érdemes odafigyelni, hogy a tápanyagpótlás az őszi elszáradt növényeknek a levél eltakarítása ill.a kártevők eltakarítása a leveleken."- adott tanácsot a kertészkedéshez Volner Richárd.

Kinyitottak a faházak és az emberek jó balatoni borok mellett beszélgettek. A termelői piac igazi közösségi helyszínné vált. Tematikus programokat, szakmai előadásokat és szórakoztató programokat szerveznek tavasztól késő őszig. A piac nem csak egy gyors bevásárlásra, hanem kikapcsolódásra is kedvelt helyszínné vált a Nyugat-Balaton térségében.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Balatongyörök
Vásárt tartottak Balatongyörökön
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
| 2023. aug. 2. szerda 14:37 | Keszthely
A nyári szezonban most főleg német, cseh, lengyel és szlovák turisták vásárolnak.
| 2023. ápr. 5. szerda 18:10 | Keszthely
Húsvét közeledtével egyre többen indulnak bevásárolni - a keszthelyi piacon is fogy a sonka és a tojás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.