Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Amikor kialakul a post-COVID szindróma
2021. ápr. 21. szerda | Keszthely
Amikor kialakul a post-COVID szindróma
Sokan, akik átestek a COVID-fertőzésen úgy érzik, hogy nem a régi az egészségi állapotuk. Van aki továbbra sem érzi az ízeket, szagokat, de más panaszok is jelentkeznek. Többen bíznak abban, hogy rövid időn belül elmúlnak tüneteik, de sok betegnek szakorvoshoz kell fordulni.

Dr. Nyárádi Attila arról adott tájékoztatást, hogy sokan vannak, akik jelentős egészségkárosodást észlelnek magukon a COVID-vírus okozta betegség után. Légzőszervi és más panaszok is fennmaradhatnak. Amennyiben a gyógyulást követően négy héten túl tapasztalhatóak a tünetek, tünet együttesek, akkor a beteg post-COVID szindrómában szenved.

"Gyógyultunk a vírusból? Úgy néz ki, hogy igen,de mégsem gyógyultunk, mert megjelenik utána egy újabb betegség. S ez újabb entitás, amivel együtt kell tudnunk élni, nem csak a vírussal. Újabb entitás a medicinában is. Újabb kihívás a medicina részéről is. Most már nem a napi szinten lélegeztetés kapcsán, hanem a hosszú távú panaszok, problémák megoldását illetően. Egy olyan összesített tanulmányt tettek közzé, nyugaton, amelyben 50 ezer, nem teljesen, 49 ezer COVID fertőzésen átesett, s úgynevezett post-COVID szindrómában szenvedő összesítettek, figyeltek meg."- mondta Nyárádi Attila.

Nyárádi főorvos  arról is beszélt, hogy a csoportosított  tanulmány ötvenöt olyan tünetet, panaszt azonosít, ami köthető a COVID-vírus fertőzéshez.

"Gyakorisági sorrendet is felállítottak. Az elején vannak azok a gyakrabban előforduló panaszok, tünetek, amelyeket szinte majdnem post-covidos beteg észlel. Azért legyünk pontosak, az első a nagyfokú fáradékonyság. Valamivel több mint 50%, 54%-ék és így a gyakorisági sorrend iletve. ritkulásnak megfelelően a sorrendet követően a legvégén paranoia. A téves eszmék kialakulása az 0,… valamennyi tized százalék. A kettő között tehát elég széles a skála."- adott tájékoztatást Dr. Nyárádi.

A post-COVID  szindrómás tünetek két részre oszthatóak. Az egyik a szomatikus testi eltérésekben jelentkező, míg a másik a pszichés eltérés. A szakma az első helyen álló fáradékonyságot nem a pszichés csoportba sorolja. Kivéve a lélegeztető gépről lekerült betegeket, akiket nagyon megvisel a kórkép.

"Vehetjük sorba itt a leggyakoribbakat. Fejfájás, a koncentrációképesség hiánya ,feledékenység, és itt már összefolynak ezek. Részben a pszichés részben pedig a szomatikus testi tünetek. Az első ötben van egy olyan, ami nem tűnik jelentősnek, s valószínű nem is az. Esztétikai szempont,de én is megdöbbentem mert ilyen beteggel még nem találkoztam, az első ötben benne van harmadik helyen, vagy talán a negyedik helyen a hajhullás. Tehát ha a haját elveszti egy COVID-on átesett beteg, ez lehet egy nagyon kellemetlen és talán az önértékelését is befolyásoló szempont, de biztos lehet abban, hogy ez nem végleges."- mondta a főorvos.

Nem gyakori eltérés lehet a kardiológiai tünet is. Szívizomgyulladás, és ritmuszavar. Gyakoribb azonban a pszichiátriát érintő, az alvás dinamikát is megváltoztató rossz álom, szorongás. A szervezet regenerálása érdekében a jelentkező panaszoknál elsődleges a pihenés, a fizikai megterhelés kerülése. A hosszabb ideig tartó tünetek esetében fel kell keresni a szakorvost.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

 

| 2023. jan. 13. péntek 19:06 | Keszthely
A prevenció sokat segít a betegségek kivédésében!
| 2022. feb. 9. szerda 15:48 | Keszthely
Tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével elkerülhetőek a bűncselekmények.
| 2022. jan. 13. csütörtök 19:03 | Hévíz
Hévíz városában is jelentős a koronavírus okozta helyzet miatt a veszteség.
| 2020. nov. 5. csütörtök 15:45 | Keszthely
Életmód tanácsokkal segítette az érdeklődőket a koronavírus-járvány elleni harcban Wildner Judit.
| 2020. aug. 12. szerda 19:07 | Keszthely
Egyre növekszik Európa szerte és hazánkban is a koronavírus fertőzöttek száma. Tartsuk be a szabályokat!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.