Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A biztonságosabb internetért
2022. feb. 9. szerda | Keszthely
A biztonságosabb internetért
Zaklatás, csalás, pedofília – csak néhány azok közül a bűncselekmények közül, melyeket akár az interneten keresztül is elkövethetnek. Minden év elején van a biztonságos internet napja. A rendőrség és gyermekvédelmi szervezetek ilyenkor felhívják a figyelmet arra, hogy tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével elkerülhetőek a bűncselekmények.

A nem biztonságos internethasználat veszélyes. A felhasználó könnyen válhat áldozattá. Az idősek és a fiatalok a legveszélyeztetettebbek. 

„A visszaélés elkerülése végett nem szabad megadni saját személyes adatokat, bankkártya adatokat, vagy akár az életkorunkat” - mondta Bruncsics Bernadett. 

Világszinten naponta 175 ezer gyermek csatlakozik első alkalommal a világhálóra. A szülők felelőssége, hogy az alapvető szabályokra felhívják a figyelmet. A fénykép is személyes adat, amit nem szabad idegen embernek elküldeni. A felhasználóknak biztonságos környezetet kell teremteni. A számítógépet, vagy mobilkészüléket és az azon futó vírusirtó programot rendszeresen frissíteni kell.

Keserű Gábor informatikus: „Minden felhasználó ki van téve a veszélynek. Úgy, hogy nem is tudják ki ő, mi ő, találnak az interneten a hackerek egy olyan routert, ami nincs védve, nem nézik azt, hogy kié, megtámadják, megpróbálnak adatokat szerezni, banki belépéseket, jelszavakat.”

Napról-napra népszerűbb bűnelkövető eszköz az internet. A rendőrség szerint egyre több gyanús elem próbálkozik itt.  PIN kódokat, jelszavakat akarnak megszerezni, jellemző hogy hamis nyereményjátékokkal, vagy közszolgáltatók nevében küldött e-mailekkel próbálnak pénzt kicsalni.

„A bűnelkövetőkre nézve biztonságosabb elkövetési mód, mint a hagyományos bűncselekmények, hiszen nem is kell személyesen találkozniuk az áldozatukkal, tehát kisebb a kockázata a lebukásnak. Azonban ma már a rendőrség is fel van készülve. A technikai ellátottságunk nagyon jó, a szakembereink is annak a tudásnak a birtokában vannak, amelyek az új típusú bűncselekményeknek a felderítéséhez kellenek” - nyilatkozta Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. 

A rendőrség statisztikái szerint Zala megyében hetente fordul elő olyan bűncselekmény, ahol az internet, mint eszköz szerepel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Keszthelyen és a térségben is problémák merültek fel.
| 2023. már. 29. szerda 17:27 | Keszthely
A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is folyamatosan érkeznek bejelentések .
| 2023. már. 23. csütörtök 17:11 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
| 2023. feb. 2. csütörtök 17:23 | Keszthely
Már a felsősök is túl sokat okostelefonoznak.
| 2022. szep. 9. péntek 13:09 | Keszthely
Az online zaklatás fő elszenvedői a gyerekek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.