Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kék hírek / Ne váljunk áldozattá, inkább gyanakodjunk!
2023. már. 29. szerda | Keszthely
Ne váljunk áldozattá, inkább gyanakodjunk!
Ismét megszaporodott az internetes csalások száma. A Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is folyamatosan érkeznek bejelentések főként banki átverésekkel kapcsolatban. Az adathalászok az egész világon keresik az alkalmat és a lehetőségeket arra, hogy a gyanútlan állampolgárok pénzét ellophassák.

Napi szinten érkeznek csaló e-mailek és SMS-ek a lakossághoz. Bankok, futárok vagy akár telefontársaságok nevében is jelentkeznek az adathalászok. A bankkártyás fizetés és utalás a legnépszerűbb, már az apróhirdetések oldalain is lehet találkozni csalókkal. A legjellemzőbb elkövetési módszer, hogy az eladó hirdetésére jelentkezik a vevő és e-mailben egy hivatkozást küld neki. A sértett a hivatkozást megnyitva a navigált oldalon megadja a bankkártya adatait, majd ezt követően a csaló azokkal visszaélve hajt végre tranzakciót.  Egyre nehezebb kiszűrni a bűnözőket, azonban odafigyeléssel elkerülhető a baj.

„Az első dolog, amit tehetünk, mindenképpen gyanakodjunk, hogyha valami annyira jónak tűnik, hogy az nem feltétlenül igaz. A második jelzés, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, az az, hogy a csaló, az jellemzően megpróbálja előre elkérni azokat az összegeket, amelyet a szolgáltatás ellenében szeretne elkérni. Ez megint egy nagyon komoly intőjel lehet. Különösen akkor, hogyha megpróbálja a beszélgetés, az alkudozás során úgymond kivinni a beszélgetést egy olyan nem ellenőrizhető vagy nehezen ellenőrizhető csatornára, valamilyen közösségi média vagy másik chat-program, ahol a kereskedő vagy az apróhirdetési oldal nem feltétlenül tudja ellenőrizni azt, hogy mi történik.” - mondta el Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő.

A szakértő szerint a harmadik jel lehet, hogy olyan beszélgetésekbe mennek bele a csalók, amelyek sürgetőek. Hozzátette, az elmúlt félévben korábban feltört felhasználói fiókokon keresztül érkeznek a hamis megkeresések. Érdemes utánajárni a kereskedő előéletének. Ha túlságosan friss a regisztrációja vagy régóta nem bonyolított tranzakciót, mindenképpen gyanakodjunk. Banki, előfizetéssel és futárszolgálattal kapcsolatos csalásokról a Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz is több bejelentés érkezett az elmúlt időszakban.

„Hogyha ilyen hívást kapunk vagy ilyen e-mailt, vagy üzenetet, hogy töltsük le ezt az alkalmazást, hogy megelőzzük az esetleges adathalászokat, ezt azonnali hatállyal töröljük a telefonunkból, ne tekintsük relevánsnak, mivel ezek mind-mind csalók. Az igazi ügyintézők nem fognak tőlünk adatokat kérni.” - osztotta meg Sváb Erika kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Az online csalások megelőzésére indították el a KiberPajzs nevű oktatási és kommunikációs együttműködést. Az alapító és csatlakozó szervezetek célja, hogy felhívják a különböző csalásokra a figyelmet, valamint, hogy segítsék megvalósítani a hatékonyabb pénzügyi kibervédelmet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 20. csütörtök 19:15 | Keszthely
Megszaporodtak az online csalások.
| 2024. feb. 28. szerda 19:15 | Keszthely
Keszthelyen és a térségben is problémák merültek fel.
| 2023. már. 23. csütörtök 17:11 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Keserű Gábor informatikus
| 2023. feb. 2. csütörtök 17:23 | Keszthely
Már a felsősök is túl sokat okostelefonoznak.
| 2022. szep. 9. péntek 13:09 | Keszthely
Az online zaklatás fő elszenvedői a gyerekek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.