Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Szakmákkal ismerkedhettek a diákok
2022. ápr. 13. szerda | Sármellék
Szakmákkal ismerkedhettek a diákok
Rendészet, szépészet, egészségügy. Csak néhány azokból az ágazatokból, amelyekkel a sármelléki diákok megismerkedhettek. A tanulóknak pályorientációs napot tartottak, ahol ízelítőt kaphattak a különböző szakmákból. A fiatalok a felvételi követelményekről és az ösztöndíj lehetőségekről is hallhattak.

Az alapvető elsősegély-nyújtási teendőket is megismerhették a diákok. Gyakorolhatták az újraélesztést, és megtanulták a stabil oldalfekvést is. Ez a mindennapokban is hasznos lehet, de ízelítőt ad az egészségügyi képzésből is. A nyolcadikosok már túl vannak a felvételin, a hetedik osztályosoknak azonban segítség a program.            

„Magamról el is tudnám azt képzelni, hogy rendészeti szakra, de ott is inkább főiskolán tanulni. Akár még autószerelő vagy gépészet, és technikum.” - mondta a Sármelléki Általános Iskola diákja, Petrovics Máté.

A rendészeti vagy honvédelmi szakon tanulók alapfogásokat mutattak meg, amiket ki is lehetett próbálni. A villanyszerelés iránt érdeklődők ledes tojást készíthettek. A foglalkozásokat a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tartotta. A szakemberek úgy látják, egyre több diák jelentkezik szakmát is adó iskolákba.

„Egyre népszerűbbé válik, teszünk is ezért, hogy ez így legyen. Igazából hiányszakmák most így nincsenek, viszont nagy a kereslet a gépészet ágazat szakmái iránt, szinte az összes szakma iránt. A vendéglátás itt Keszthely környékén húzó ágazat, ebben is folyamatosan, illetve szinte minden ágazatban el tudnak helyezkedni a tanulók.” - tájékoztatott Virágné Ujj Ilona, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

A programba az alsósokat is bevonták. Az elsős diákoknak dietetikus mesélt az egészséges étkezés fontosságáról. Gyógytornász is érkezett Sármellékre. A diákokkal a helyes ülést, állást gyakorolták. Az egészségügyben is nagyon széles a paletta, ezt mutatták meg a szakemberek.   

„Ne csak azt gondolják a gyermekek, hogy ápolók és mentősök lehetnek, hanem azon kívül nagyon sokféle. Az utóbbi időszak, a koronavírus még inkább előtérbe helyezte az egészségügyi pályát, ezért szeretnénk nekik egy picit más szempontból, hogy ne riasszuk őket, hanem inkább kedvet csináljunk nekik ehhez a szakterülethez.” - emelte ki Horváth Éva, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Területi Szervezetének szakképzési referense.

Bemutatkozott a szépészeti ágazat is. A kozmetikus képzés nagyon magas színvonalú a környéken. Az Asbóth iskola diákjai rendszeresen érnek el kimagasló sikereket a különböző versenyeken, nem ritkán nemzetközi megmérettetésen. A pályaorientációs nap része a tanév rendjének, de Sármelléken ettől függetlenül is szívesen szervezik.

„Azt gondoljuk, hogy mivel ez egy egész intézményre szóló, kötelező program, akkor töltsük el úgy hasznosan, hogy akár már a kicsik is, akár játékos formában, de ismerkedjenek meg a különböző szakmákkal. Ha már eleve felső tagozatra úgy mennek, hogy van egy kialakult vágyuk vagy elképzelésük, akkor nyilván tudják, hogy 5. osztály év végétől a tanulmányi eredmény beleszámít a továbbtanulásba.” - tette hozzá Gerecs Mária, a Sármelléki Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

A pályaorientációs nap jó hangulatban telt Sármelléken, a diákok pedig sok hasznos információval gazdagodtak a foglalkozásokon.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Az erdész szakma iránt érdeklődőket várták a Nagymezőre.
| 2023. nov. 22. szerda 14:56 | Keszthely
Az esemény célja, hogy a munka világának minél szélesebb skálájával ismerkedjenek meg a diákok.
| 2023. okt. 29. vasárnap 15:23 | Alsópáhok
Az iskolák és a kamara is több fórumon segít a diákoknak és szülőknek a döntésben.
| 2023. okt. 5. csütörtök 16:07 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Ancsa-Molnár Beáta a Csány-Szendrey Iskola és AMI pályaorientációs felelőse
| 2023. ápr. 14. péntek 16:31 | Hévíz
Játékos, interaktív bemutatón népszerűsítik a szakács szakmát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.