Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mi leszel, ha nagy leszel?
2023. okt. 29. vasárnap | Alsópáhok
Mi leszel, ha nagy leszel?
Javában zajlanak a térségben a pályaorientációs programok. Az iskolák és a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara több programot is szervez az ősz folyamán. Az iskolai rendezvények és üzemlátogatások célja, hogy segítsék a tanulókat és szüleiket a döntéshozatalban. Keszthelyen három technikum és két ágazati képzőközpont is működik.

Robotokat is programozhattak az alsópáhoki diákok. Ez a rohamosan fejlődő tudományterület egyre több tanulót érdekel. Ezért mutatta be az elektromechanikus eszközöket a Kereskedelmi és Iparkamara.

„Nekem nagyon tetszik, mert megtudjuk, hogy a jövőben mit szeretnénk tevékenykedni és hogy melyik iskolába szeretnénk továbbtanulni. – Körülbelül nekem is ugyanez, tetszenek, hogy ki tudjuk próbálni ezeket a dolgokat, meg engem a robotika is érdekel” - nyilatkozta Ódor Olivér és Dóber Boldizsár. 

A 13 séf munkájából is ízelítőt kaptak a gyerekek. Vakon kellett fűszereket szagolni és ételeket kóstolni. A térség konyhafőnökeit tömörítő egyesület fontos célja az utánpótlás nevelés. A vendéglátás világába a VSZK diákjai és a Nyugat-Balatoni Turizmus-Vendéglátás Ágazati Képzőközpont is elkalauzolta az érdeklődőket, de a Premontrei iskola is kitelepült a pályaorientációs napra.

Virághné Ujj Ilona - vezető pályaorientációs tanácsadó, Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara: „A pályaorientációs napoknak az a célja, hogy elsősorban a 6, 7, 8. osztályos tanulókat felkészítsük egy kicsit a pályaválasztásra, kicsit képet kapjanak a szakmákról, ágazatokról, milyen lehetőségeik vannak majd, amikor nyolcadikban döntés elé kerülnek.”

A kamara tapasztalata vegyes: van, aki már 6. osztályban tudja, mit szeretne tanulni, más viszont még 8. osztályban sem. Elsősorban nekik szólnak a pályaorientációs rendezvények. Az iskolai programok mellett üzemlátogatásokat és szülői tájékoztatókat is szervez a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Alsópáhokon nagy örömmel fogadták a rendezvényt.

„Ide helybe jönnek a szakma képviselői, akár az iskolában dolgozó szakemberek a továbbtanulás szempontjából, vagy már ott tanuló diákok. Ők a leginkább kompetensebbek ebbe, hogy egy-egy szakma miről is szól, mit tanulnak abban az iskolában és azután milyen lehetőségeik vannak” - nyilatkozta Borsosné Csányi Éva iskolaigazgató. 

Alsópáhokon 19 végzős tanulónak kell döntenie a továbbtanulásról. Az intézmény statisztikái szerint a diákok 90 százalékát az első helyen megjelölt iskolába veszik fel. A jelentkezési lapokat 2024. február 21-ig kell postára adni az általános iskoláknak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Diáknap volt a VSZK-ban. Főzőverseny, osztályok közti vetélkedők és szakmai előadások tarkították a szerdai programot.
| 2024. már. 13. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Cserszegi csalogató címmel rendeztek iskola bemutató programot Cserszegtomajon.
| 2024. már. 12. kedd 19:15 | Keszthely
A “Balaton festőjéről” emlékezett meg születési évfordulója közeledtével az Egry József Általános iskola.
| 2024. már. 11. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Nagy sikerrel rendezték meg a gyenesdiási művészeti fesztivált.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.