Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / A hangszer, ami közelebb visz Istenhez
2022. aug. 9. kedd | Keszthely
A hangszer, ami közelebb visz Istenhez
A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika is csatlakozott az orgonák éjszakájához. A Filharmónia Magyarország országos programja keretében nem csak koncertet hallgathatott a közönség. A templom karzatán az orgona belsejébe is bepillantás nyújtottak. A rendezvény célja, hogy a hangszert és az egyházi zenét közelebb hozzák az érdeklődőkhöz.

Bár billentyűk vannak rajta, mégis fúvós hangszer az orgona, mivel levegővel szólalnak meg a sípok. A világ legnagyobb orgonájában 19,5 méteres a legnagyobb síp, míg a Karmelében 16 láb magas, ami csaknem 4,9 méter.

A Karmelben egy koncertorgona szolgál. A plébánia hálás az elődöknek, a karmelita szerzeteseknek, hogy a templomhoz méltó orgonát építtettek 1993-ban. Korábban egy hangszerorgona üzemelt, de az takarta az ablakokat és a mérete sem volt megfelelő. Az orgona és annak zenéje egy eszköz, mellyel az Istenhez vezetik az embereket. Az esküvőkön örömet, a temetéseken vigaszt nyújt, segíti az embereket a lelki világuk megnyugvásában.

Mezei András plébános: „Örülök annak, hogy van olyan orgonista, kántorunk itt a Karmelbe, aki méltóképpen meg tudja szólaltatni az orgonát, annak minden porcikáját, minden kis sípját. Nekünk nagy öröm, hogy mi is csatlakozunk és ez egyfajta ilyen felhívás, hogy itt bármikor lehet tartani orgonakoncertet és az embernek a lelkét simogatja.” 

Az orgonát a hangszerek királynőjének is nevezik. Méltóságát és nagyságát az adja, hogy hangzása felülkerekedik minden más hangszeren. Női mivolta pedig a szeszéjességében, változatosságában rejlik, hiszen hangzása széles spektrumon mozog. 

„Nagyon jó és nagyon érdekes volt, nagyon jó darabokat játszott el a kántor” - vélekedett a programról Medveczky Zalán. 

Németh Kristóf 2021 májusa óta szolgál a Karmelben. A kántor régi terve volt, hogy csatlakozik az orgonák éjszakájához. A programot nagyon jó kezdeményezésnek tartja, hiszen közelebb hozza az emberekhez a hangszert és muzsikáját.

„Az orgona az, amivel én közelebb tudom vinni a templomba látogatókat a Jóistenhez: nekem az – mondjuk ki – egy olyan eszköz amivel én a lelkeket tudom az Istenhez vezetni. Nekem elsősorban nem célom a saját magam mutogatása, hanem sokkal inkább az egyház szolgálatában én az Istenhez viszem a lelkeket, az Istenhez terelem az embereket, ugyanúgy a liturgiákon, mint igyekszem ezeken a koncerteken is” - nyilatkozta a kántor.     

Az orgonák éjszakáját a Filharmónia Magyarország szervezi. Országszerte koncertekkel, orgonás liturgiákkal, valamint különleges programokkal, kiállításokkal és bemutatókkal népszerűsítik ilyenkor az egyházi zene elsőszámú hangszerét.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2024. ápr. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balaton Színházban szervezett jótékonysági táncestet a Keszthelyi Református Gyülekezet.
| 2023. aug. 3. csütörtök 15:46 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége Németh Kristóf a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika kántora.
| 2023. jún. 7. szerda 11:49 | Cserszegtomaj
A helyi önkormányzat támogatásával vásároltak digitális orgonát a cserszegtomaji templomnak.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:24 | Keszthely
Bednarik Anasztázia orgonaművész a templom hangszerén játszotta fel legújabb anyagát.
| 2019. dec. 23. hétfő 14:55 | Keszthely
A fiatal művész orgonaműveket adott elő, valamint musicalslágereket énekelt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.