Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Az orgona felújítására gyűjtöttek
2024. ápr. 8. hétfő | Keszthely
Az orgona felújítására gyűjtöttek
Jótékonysági táncestet szervezett a Keszthelyi Református Gyülekezet és a Szeghalmy Bálint Református Egyházi Alapítvány. Az eseményen a templom orgonájának felújítására gyűjtöttek. A bálnak a Balatoni Múzeum adott otthont, a programon kulturális műsorral, vacsorával és zenével várták a testvéreket.

Zongorajátékával kápráztatta el a közönséget Nagy Róbert, a Festetics György Zeneiskola növendéke. Az est során több zenés produkció volt, a fellépő fiatalok mind a református gyülekezethez tartoznak. A zene a protestánsoknál is kiemelt helyet foglal el. A keszthelyi református orgona azonban nagyon rossz állapotban van, és a templomfelújítás is megviselte a hangszert. A gyülekezet kántorának, Henter Lórántnak a tehetségét dicséri az, hogy felhangzanak a zsoltárok az istentiszteleteken.

„A sok por és a munkálatok, amik folytak, azáltal a hangszer elhangolódott. Előtte is voltak problémák, amikkel küszködtünk, a sípoknak a felújítása, maga az elektronika a hangszeren. Több dolgot kellett volna rendbe hozni, de mivel ez a felújítás megtörtént, ez egy kicsit még negatívabbá tette az egész helyzetet.” - mondta a gyülekezet kántora.

Az orgona felújítása már az elmúlt években is megfogalmazódott a gyülekezet gondolataiban. Elsőként azonban Pékné Orbán Julianna és Pék András voltak azok, akik létrehoztak egy orgonaalapot. Ezt követte a táncest megszervezésének gondolata, amelyre a gyülekezeten kívülről is várták mindazokat, akik szívesen szántak időt, energiát és adományt az orgona javára.         

„A református istentiszteleti liturgiánkban az az ige minden istentisztelet végén elhangzik, hogy a jókedvű adakozót szereti és megáldja az Isten. Én ezt sokáig – különösen fiatal teológus koromban – át szerettem volna írni, és protestáltam jó protestáns lelkészként, hogy miért nem jószívű adakozót szereti és megáldja az Isten, mert számomra ez a két dolog fért össze. Aztán ahogy teltek az évek, rádöbbentem, hogy valóban a jókedvű adakozót áldja meg az Isten, aki jókedvvel, jószívvel tud adni.” - tájékoztatott Zichy Emőke református lelkész.

A szervezők meglepetés műsorral készültek, rövid néptáncos bemutatót láthatott a bálozó közönség. A mulatságnak a Balatoni Múzeum adott otthont, az intézmény vezetése nagy örömmel fogadta be a programot. Németh Péter igazgató maga is a gyülekezet tagja, így nem volt kérdés, hogy a múzeum aulájában szervezik meg a református bált.

„Én magam is református vagyok, az alapítvány kuratóriumának a tagja. Másrészt a Balatoni Múzeum több, mint egy múzeum, kultúrpalotának álmodták meg elődeink, és amilyen módon csak lehet, mi igyekszünk ehhez méltók lenni, és az ilyen rangos eseményt befogadni. Lelkész asszonynak egy álma volt, hogy ide jöjjön a bál, és mi ehhez hozzájárultunk, hogy ez megvalósuljon.” - emelte ki a múzeum igazgatója.

A bálon támogatásáról biztosította a gyülekezetet Manninger Jenő. Keszthely polgármestere elmondta, az önkormányzat anyagilag is hozzájárul az orgona felújításához.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 24. péntek 19:15 | Keszthely
Az Aktív Aranykor elnevezésű program keretében szervezett tavaszköszöntő bált Keszthely önkormányzata.
| 2024. feb. 12. hétfő 19:15 | Keszthely
A Kis Szent Teréz Plébánia farsangi bálján befolyt bevételből a fiataloknak szerveznek lelki programokat.
| 2024. jan. 15. hétfő 14:25 | Keszthely
Megtartotta éves szülői munkaközösségi bálját a Keszthelyi Életfa Óvoda és Bölcsőde.
| 2023. nov. 20. hétfő 16:06 | Keszthely
150 vendég töltötte meg a Helikon Hotel rendezvénytermét.
| 2023. ápr. 17. hétfő 16:45 | Pacsa
A pacsai Városunkért Egyesület rendezvényének közösségépítés és a szórakoztatás volt a célja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Diagnózis
08:17
Természetvédelem határok nélkül
08:40
Hargita TV
09:00
Egy csipetnyi szó
09:31
Hargita TV
10:00
Híradó
10:45
Diagnózis
11:17
Természetvédelem határok nélkül
11:40
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.