Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Nyáresti koncert az orgonáért
2024. aug. 19. hétfő | Keszthely
Nyáresti koncert az orgonáért
Százhét esztendős a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom orgonája. Ilyen hosszú életkort csak folyamatos karbantartással lehet elérni - erre szerette volna ráirányítani a figyelmet egy hangversennyel C. Tóth Zoltán. Nem először csendültek fel könnyed dallamok a templomban: minden nyáron szerveznek hasonló programot.

C. Tóth Zoltán karnagy, orgonista játszik a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom becses hangszerén. A százhét esztendős Angster orgona kiválóan szól, romantikus hangzásvilága ma is megállja a helyét. 1983-ban egy karbantartás keretében olyan átépítést végeztek rajta, hogy koncertorgonának is lehessen használni. "Ez ugye most már egy pár évtizede történt, és nagyon elkoptak a működtető szerkezetek, illetve az orgonának az elektronikája is már eléggé elavult. Bízunk benne, hogy majd egyszer sikerül mindezt helyrehozni és ugyanolyan kiváló hangszer lesz, mint a város környékbeli hangszerei" - tette hozzá C. Tóth Zoltán.

Tizennyolc esztendeje végzett orgonista tevékenységét átfogó repertoárral készült C. Tóth Zoltán a koncertre. A zeneszámok között a barokk kortól napjainkig választott dallamokat.  A koncerten közreműködött a szintén tizennyolc esztendeje vele dolgozó Brazsil Márti, aki fuvolán kísérte a karnagyot. "Nagyon sok hangversenyen vagyunk már túl, illetve nagyobb rendezvényeken is játszottunk együtt. Mint keszthelyi lakos, ezt természetesnek veszem, hogy a város életében próbálok a tehetségemmel egy olyan színvonalú zenei szolgálatot nyújtani, amivel a híveknek, illetve Keszthely lakosságának örömet tudunk szerezni" - így vélekedett a fuvolista.

A dallamok között Szabó-Kövi Kamilla versekkel színesítette a koncertet. A templom padsorai majdnem teljesen megteltek a zenekedvelő közönséggel - bizonyítva, igenis szükség van az ilyen kulturális programokra. A frissen kinevezett plébános, Földi István is örült a kezdeményezésnek. Elmondta: "Én nagyon pozitívnak tartom, hiszen eddigi szolgálati helyeimen is a templomokban volt rendszeresen koncert. Itt különösen is - most első, ahogy említette nekem -, és maga a cél az, hogy az orgonák királynőjére, hangszerek királynőjére gyűjtsünk egy kis támogatást. Hiszen szükség van arra, hogy az orgona is koncertképes állapotban legyen, és ne csak a liturgiát szolgálja, hanem az ilyen alkalmakat is tudja szolgálni a későbbiekben."

A hangszerek királynőjének is aposztrofált orgona megérdemli a gondoskodást. Jó hangzásában jelentős szerepe van a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom kiváló akusztikájának is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balaton Színházban szervezett jótékonysági táncestet a Keszthelyi Református Gyülekezet.
| 2023. aug. 3. csütörtök 15:46 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége Németh Kristóf a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika kántora.
| 2023. jún. 7. szerda 11:49 | Cserszegtomaj
A helyi önkormányzat támogatásával vásároltak digitális orgonát a cserszegtomaji templomnak.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:24 | Keszthely
Bednarik Anasztázia orgonaművész a templom hangszerén játszotta fel legújabb anyagát.
| 2022. aug. 9. kedd 13:21 | Keszthely
Orgonák éjszakája a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.