Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kicsi, de erős: orgonát avattak Cserszegtomajon
2023. jún. 7. szerda | Cserszegtomaj
Kicsi, de erős: orgonát avattak Cserszegtomajon
Orgonát avattak Cserszegtomajon. A templom rég vágyott hangszerét egy koncert keretében mutatták be a híveknek. Az elektromos, kis méretének köszönhetően hordozható zeneeszköz beszerzését a helyi önkormányzat támogatta.

Ezzel a dallammal csendült fel először a hívek előtt a digitális orgona hangja. Németh Kristóf kántor szólaltatta meg a hangszert, amely nem sokkal a koncert kezdete előtt érkezett meg a Rózsafüzér Királynője templomba.

A hangversenyt megelőzően Mezei András plébános megáldotta az orgonát. Kifejezte abbéli reményét, hogy a hangszer sok évtizedig szolgálja majd a település közösségét. Elmondta: "Fontos, hogy a liturgia közepette legyen minőségi zene, minőségi hangszer, és tisztán szóljon, gyönyörűen. Mint egy nagy koncertorgona, olyan hangzása van ennek a kis orgonának. Úgyhogy én nagyon örülök annak, hogy templomunkba most egy ilyen hangszer került."

Az orgonaavató koncerten több darabot is előadott Németh Kristóf kántor. Az elektromos eszköz kis mérete ellenére meglepően hangosan és szépen szól, leváltva a régi, hagyományos billentyűt. "Alapvetően egy szintetizátor nem templomi liturgikus használatra van kitalálva, ám mégis a templom szűk költségvetése ezt a hangszert engedte meg, és természetesen a szűk költségvetéshez mérten ez teljesen jól működött a hétköznapokban. Ám mégis úgy tartottuk fontosnak, hogy - azért az idő múlásával - egy komolyabb, a templomi térhez méltóbb hangszer foglalja el a helyét" - fejezte ki örömét a kántor.

A hangversenyen Páljános Anna fuvolaművész kísérte a kántor játékát. Régi barátság köti őket össze, szívesen csatlakozott a koncerthez. A híveknek is öröm, hogy ismét orgonahang szól a cserszegtomaji templomban. Az avató rendezvényre ellátogatott az egykori, két évtizeddel ezelőtt elhunyt kántor özvegye, Kovács Józsefné is. Így vélekedett: "Nagyon köszönjük az atyának, és mindenkinek nagyon köszönünk mindent, nagyon-nagyon szép emlék. Ha még sikerül egy pár évet... ezt a 86 évemet... 87-et, ezt beharangozta ez a nap."

Az elektromos orgona mintegy nyolcszázezer forintba került. A megvásárlásához jelentős anyagi segítséget nyújtott az egyházközségnek a Cserszegtomaji Önkormányzat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balaton Színházban szervezett jótékonysági táncestet a Keszthelyi Református Gyülekezet.
| 2023. aug. 3. csütörtök 15:46 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége Németh Kristóf a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika kántora.
| 2023. máj. 4. csütörtök 16:24 | Keszthely
Bednarik Anasztázia orgonaművész a templom hangszerén játszotta fel legújabb anyagát.
| 2022. aug. 9. kedd 13:21 | Keszthely
Orgonák éjszakája a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában.
| 2019. dec. 23. hétfő 14:55 | Keszthely
A fiatal művész orgonaműveket adott elő, valamint musicalslágereket énekelt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.