Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Újabb ásatást végeznek Fenékpusztán
2022. aug. 24. szerda | Keszthely
Újabb ásatást végeznek Fenékpusztán
Újabb két helyszínt tártak fel a régészek Fenékpusztán az egykori római erőd területén. A kétévente megrendezett ásatáson most a nyugati kaput és a magtár déli részének előcsarnokát vizsgálták meg.

Még mindig tartanak a feltárások a római belső erőd területén. Az ásatáson csontok, szerszámok is előkerültek. Az erőd nyugati kapuja azonban még több információt szolgáltatott a régészeknek. Ez ugyanis a Festetics majorság szomszédságában található. Az előtte lévő út takarja a nyugati falat, a kaputorony pedig keleti irányba csatlakozik ehhez.

„Az ásatás azt is mutatja, hogy a Festetics-korszakban, amikor építették a majorságot, akkor is még állt ez a falrész, amit most kiástunk. Mert látunk rajta Festetics korabeli felfalazásokat. Tehát itt valamit a kaputornyon belül átalakítottak, kialakítottak. És nagyon úgy tűnik, hogy valószínűleg abban a korszakban nagyon sok követ is kibányásztak ebből a kaputoronyból is, amit idén ásunk. Mert megtaláljuk a kváderköveknek a helyét, de a kváderkövek már nincsenek a helyükön.” osztotta meg Heinrich-Tamáska Orsolya ásatásvezető.

Fenékpusztán több mint 130 éve zajlanak a feltárások. Ez Zala megye egyik legrégebb óta kutatott és legjobban ismert régészeti lelőhelye. 2006 óta a lipcsei Közép-Kelet-Európa Kutatóintézet, a Balatoni és a Göcseji Múzeumok összefogásával működik a feltárás.

„A kutatási eredményeinket szeretnénk a nagyközönséggel megismertetni és hát távlati céljaink között szerepel, hogy egy régészeti parkot álmodtunk meg erre a területre. Erről egy kiállítást is rendeztünk. Mind egy fizikai, mind egy virtuális kiállítást, ami látható volt többek között itt Keszthelyen is a Balatoni Múzeumban is. Ezek a tudományos eredmények, amelyek megszületnek és folyamatosan publikációkban, könyvekben megjelennek, ezek kiállítások formáiban is testet öltenek.” - mondta el Havasi Bálint régész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

A Balatoni Múzeum eszközökkel tudja támogatni idén az ásatást. Szinte a kezdetektől részt vesz az intézmény a feltárásban, hiszen jövőre ünnepli alapításának 125. évét. A régészeti leletek fontos részét képezik majd a következő időszaki kiállításuknak is.

„Fontos, hiszen nagyon sok kutatási eredmény érkezik ilyenkor be a múzeumba. Nagyon sok tárgyanyag, amelyeket aztán kiállításokon fogunk bemutatni. Hiszen itt a többéves munka gyümölcse mindig egy nagy Fenékpuszta kiállítás szokott lenni és lesz is a jövőben. A másik pedig hogy a múzeumpedagógia számára ez nagyon fontos.” - ismertette Németh Péter a Balatoni Múzeum igazagtója.

A régészek augusztus 26-ig végzik a feltárást, utána az állagmegóvás érdekében visszatemetik a leleteket. Mindent dokumentáltak, így a későbbi esetleges helyreállításkor pontos koordináták szerint találják meg ezeket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 9. kedd 19:15 | Fenékpuszta
Rendhagyó tárlatvezetéssel és múlt századi kosztümökkel, játékokkal várták az érdeklődőket vasárnap Fenékpusztán.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Keszthely
A múzeumoké volt a főszerep szombaton
| 2023. dec. 18. hétfő 16:47 | Keszthely
Az épületegyüttesben a lótenyésztésnek és a Festetics ménesnek állítanak emléket.
| 2023. ápr. 28. péntek 18:18 | Keszthely
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán.
| 2023. már. 10. péntek 17:54 | Keszthely
A Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötetét mutatták be a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
20:36
Savaria Filmfesztivál
21:00
Egy csipetnyi szó
21:34
Zalai krónika
21:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.