Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / A méhészeket is sújtja az aszály
2022. aug. 25. csütörtök | Keszthely
A méhészeket is sújtja az aszály
Lesz elég, kiváló minőségű magyar méz. Ez annak ellenére is így van, hogy az aszály és a kánikula miatti termelés-csökkenés a méhészeket is sújtja, ráadásul a piacot uraló jelöletlen méz továbbra is komoly problémákat okoz, de az ukrán-orosz háború hatásai is érezhetők.

A méhészkedésre is negatív hatással van az aszály. A Dunántúlon több csapadék hullott, így ebben a térségben közepes volt a repceméz. Hársból és az akácból kielégítő mennyiséget lehetett pergetni. Az ország keleti felén vannak olyan területek, ahol nem tudott fejlődni a napraforgó, de a Dunántúlon ebből is közepes mennyiségű mézet tudnak előállítani. Az előző évek eredményénél jobb lett az idei. 

„Ez a méhek szempontjából nézve – mert én mindig méhpárti ember vagyok, nem pedig méhész –, ha a méheket nézem, akkor nekik ez természetes hordás, természetes élelmi anyag, élelmiszer és ha ezen tartjuk a méheket, akkor egészségesebbek is a méhek és akkor jobban tudnak védekezni a 70 éve permetezett mérgek ellen, ami kint van a földben.” - mondta el Pető Zsolt a Keszthelyi Méhész Egyesület képviselője.

Jó hír, hogy az aszályos nyár miatt a téli méhpusztulások várhatóan visszaesnek, a méhek száraz időben nem visznek be annyi mérget a kaptárba. Az ország területén regisztrált 1 millió 300 ezerből közel 900 ezer méhcsalád folytat gyűjtő tevékenységet a méhészeknek. A Dunántúlon Veszprém- és Zala megyében a méhcsaládok száma az országos adat háromszorosa. 

„35 méhcsaláddal foglalkozom és termelek mézet. Az idén nagyon szépen sikerült hordani a lányoknak, a méhecskéknek. Én úgy látom, hogy különleges minőségű mézünk az idén. Sajnos külföldről is hoznak be olyanokat, amivel nem ezt a minőséget produkálják, de hát ez van, tessék tudomásul venni, ajánlom mindenkinek, hogy a termelőtől vásárolja a magyar mézet, biztos, hogy minőségi mézet fog kapni.” - ismertette Csali Tibor méhész.

A serénykedő méhek munkája létfontosságú az emberi faj fennmaradásához, de a méz egészségmegőrzésre, immunerősítésre is jó. 

„Most éppen propoliszt vettünk, mert azt hallottuk, hogy nagyon jó mindenre, gyomorbántalmakra, itt az úr még azt is mondta, hogy vérnyomásra, a férjemnek magas a vérnyomása, ő is fogja szedni. Rendszeresen vásárolunk mézet, de csak helyi termelőktől vesszük – Tatán is –  és csak akácmézet, mert annak nincs párja, a magyar akácnak.” - fogalmazott Újszászi Ilona.

A magyar méhészeket a feketekereskedelem is sújtja. Oroszországban és Ukrajnában a piacok megszűntek, de a termelés nem állt le, hozzák be hazánkba a méhanyákat. Ez hatalmas méhegészségügyi kockázat lehet. Argentínában is kevesebb a méz az idén, vagyis világviszonylatban 10%-ot eshet vissza a méztermelés, amit a kínai piac várhatóan pótol.

Kiss Krisztina - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 11. csütörtök 19:15 | Keszthely, Sümegprága
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja.
| 2023. máj. 18. csütörtök 15:13 | Keszthely, Sümegprága
Sok helyen fagyott el az akác, a hűvösebb idő sem kedvez a nektárgyűjtéshez.
| 2023. már. 9. csütörtök 17:27 | Keszthely
Az olcsó és sok esetben silány minőségű import miatt nem kell külföldön a magyar méz.
| 2022. máj. 3. kedd 18:18 | Keszthely
Fotópályázat, játszóház, méhek és finom méz színesítette a rendezvényt.
| 2021. ápr. 20. kedd 13:28 | Keszthely
Az ágazatban a tavalyi év is kedvezőtlen volt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.