Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Korán rajzottak ki a méhek
2024. ápr. 11. csütörtök | Keszthely, Sümegprága
Korán rajzottak ki a méhek
A szokásosnál jóval korábban indult a méhészek szezonja. Egyes helyeken már februárban elkezdték gyűjteni a beporzók a virágport. A méhészek várakozásai vegyesek, kedvező lehet az akáctermés, de az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagyhatnak a szakmával. A hazai mézpiac legnagyobb problémája, hogy az EU-ba nagy mennyiségben kerül be, az olcsó – zömében hamisított – méz.

Rajzanak a méhek kaptároknál. A méhészeknek már a februári tavaszias idővel megkezdődött a szezon. Országosan 1,2 millió méhcsalád vonult telelni, körülbelül 10 százalékos pusztulást regisztrált az Országos Magyar Méhészeti Egyesület. Pető Zsoltnak, a Keszthelyi Méhész Egyesület elnökének vegyesek a tapasztalatai: „Az átlagnál kevesebb méhecske telelt át egy-egy családba, meg több helyen volt jelentős pusztulás. Vannak helyek, ahova ez nem jellemző, ezek a méhészek most viszont repcekor kapják meg azt, amit máshol a téli elpusztulás, mert most a repce virágzásakor sajnos akkor is permetezhetik a repcét, amikor fényes nappal a méhek járják.”

Az időjárás előrehaladott. A jellemzően április 15. után virágzó repce sok helyen már elvirágzott. Ennek a növénynek a virágpora nagyon jó, a méhek szívesen repülnek rá.  Az akác szenvedett némi fagykárt, virágzása ennek a növénynek is korábbra várható. Már április végén megkezdődhet az akácméz idei szezonja. A 25-30 tonna közé várt hazai méztermés több mint felét várhatóan idén is ez a fajta teheti ki. A hazai termelőket segítendő Magyarországon július 1-jétől kötelező lesz feltüntetni a méz címkéjén összetételi sorrendben a származási országokat.

Bros Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke:  „Korábban az volt csak, hogy EU és nem EU országból származó mézeket vásároltak a fogyasztók. A fogyasztónak jogában áll tudni, hogy az adott élelmiszer honnan származik, ebből a jelölésből nem tudhatta logikusan. Csak azt tudta, hogy az adott méz nem a holdról van, hanem a földről. Nagyon fontos ez számunkra, hiszen a mézfogyasztók általában tudatos vásárlók és nekik tudni kell, kíváncsiak arra, hogy hol termelték ezt a mézet és nagyon reméljük, hogy a hazai fogyasztó, aki boltokban vásárolja a mézet az a magyar mézet fogja keresni, de egyébként mi méhészek nyilván logikusan azt ajánljuk mindenkinek, hogy keresse a termelőt.”

Hiába méztermelő nagyhatalom hazánk, fogyasztásban le vagyunk maradva. Az egy főre jutó éves mézfogyasztás 1 kg. Az itthon termelt méz kétharmada exportra megy, ugyanakkor 2022 elejéhez képest felére zuhant a termék ára az EU-ban. A kínai és az EU-ba szabadon importálható ukrán méz miatt összeomlóban van a piac. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

| 2022. máj. 25. szerda 11:46 | Alsópáhok
Sikeresen szerepeltek az alsópáhoki óvodások a Tehetsz méh többet! című rajzpályázaton.
| 2022. máj. 3. kedd 18:18 | Keszthely
Fotópályázat, játszóház, méhek és finom méz színesítette a rendezvényt.
| 2013. szep. 9. hétfő 09:16 | Keszthely - Cserszegtomaj
A kezdődő szüreti szezonnak nem csak szépségei, hanem kockázatai is vannak: a mustgáz és a méhcsípés.
| 2023. máj. 18. csütörtök 15:13 | Keszthely, Sümegprága
Sok helyen fagyott el az akác, a hűvösebb idő sem kedvez a nektárgyűjtéshez.
| 2023. már. 9. csütörtök 17:27 | Keszthely
Az olcsó és sok esetben silány minőségű import miatt nem kell külföldön a magyar méz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.