Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Előzzük meg a mustgáz okozta tragédiákat!
2022. szep. 7. szerda | Rezi
Előzzük meg a mustgáz okozta tragédiákat!
Elkezdődött a szüret, így fokozottan figyelni kell a mustgáz jelenlétére a pincékben. A szén-dioxid színtelen, szagtalan, azonban nagyon gyorsan kiszorítja az oxigént. Érdemes ilyenkor a jól bevált gyertyás módszert használni, de érzékelőt is fel lehet szerelni. A Katasztrófavédelem kéri a gazdákat a fokozott odafigyelésre.

Zajlik a szőlő feldolgozása az egyik rezi pincében. A leszüretelt gyümölcs először a bogyózóba kerül, itt megszabadítják a száraktól. Ezután teszik az áztatókádba, majd a présbe. A gyakorlott szőlősgazdák tudják, hogy ilyenkor fokozott óvatosságra van szükség a pincékben, mégis minden évben történik tragédia. A jól szellőző, földfelszíni pincékben azonban kevésbé áll fenn a mustgáz veszélye.

„A must erjedése során, a cukor, amikor átalakul alkohollá, akkor keletkezik a szén-dioxid, amit mustgáznak hívunk. Ez a mustgáz nehezebb legalább másfélszer, mint a levegő, és a padozattól fölfele teríti be a helyiségeket. Mi szerencsés helyzetben vagyunk ebből a szempontból, mert nagy tér, ahol a hűtőtartályaink vannak, ahol az erjedés végbemegy. A mustgázzal akkor találkozunk, amikor ellenőrizzük a hűtőtartályokat és felnyitjuk annak a tetejét.” - tájékoztatott Decsicsné Gitta borász.

Fontos tudni, hogy a szén-dioxid önmagában nem mérgező, de oxigénhiányos környezetet hoz létre. Ez szédülést, eszméletvesztést, legrosszabb esetben pedig fulladásos halált okoz. Hazánkban évente 40-50 alkalommal riasztják ilyen helyszínekre a tűzoltókat, a lánglovagok azonban az esetek többségében már nem tudnak segíteni. A tragédiákat azonban meg lehet előzni.

„Ajánljuk azt, hogy mindenképpen ezeket a helyiségeket szellőztessük, hogyha tehetjük. A másik az, amit említettem, egy szén-dioxid érzékelőt szerezzünk be. Persze vannak azok a módszerek, azok a régi, közismert gyertyás módszerek például, amivel mi magunk is tudjuk ellenőrizni azt, hogy vajon milyen koncentrációban van, vagy egyáltalán jelen van-e az adott pincében a mustgáz.” - emelte ki Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A gyertyás módszernél fontos, hogy ne a kezünkben, közvetlenül magunk előtt tartsuk a gyertyát. Kössük fel egy zsinegre vagy tegyük rá egy lapátra és mindenképpen térdmagasságban vagy az alatt vigyük magunk előtt. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget! Fontos az is, hogy légzőkészülék nélkül ne siessünk a bajba jutott segítségére. Veszély esetén hívjuk inkább a 112-es segélyhívót.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.