Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Életmód - Gasztronómia / A hazai termékekről szólt a Burgonyafesztivál
2022. szep. 20. kedd | Gyenesdiás
A hazai termékekről szólt a Burgonyafesztivál
A hazai krumpli volt a főszerepben idén is a gyenesdiási Burgonyafesztiválon. A programot tizenegyedszer szervezték meg a piacon. A különböző fajták bemutatói mellett vásárral és burgonyás ételekkel várták az érdeklődőket.

Folyamatosan sütötték a hasábburgonyát, főzték a paprikás krumplit a fesztiválon. A Nagyrécsei Hagyományőrzők krumplis lángost, savanyú burgonyalevest, tócsit és dödöllét is kínáltak a látogatóknak. Nagy volt az érdeklődés a burgonyás finomságok iránt, a hölgyek szinte nem győzték készíteni a kóstolókat.

„Nagyon fontos az, hogy együtt legyünk. Együtt legyen a társaság, nagyon sok éve együtt megyünk versenyekre, dödöllefesztiválokra és ide is meghívást kaptunk. Amit a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk ezt igyekszünk a fiatalabb generációnak is átadni és példát mutatni ahhoz, hogy milyen egy összetartó csapat.” - osztotta meg Gerencsér Mária.

A MATE Burgonyakutató Állomás ebben az évben is elhozta termékeit. Az érdeklődők tájékoztatást is kaphattak a fajták felhasználásáról. A legújabb, Balatoni Sárga nevű, vegyes hasznosítású burgonyát is bemutatták. 

„Nekünk is vannak ugye korai érésű fajtáink, mint a Balatoni Rózsa és a Botond. Ezen csodálatosan teremtek az idén itt Keszthelyen is és máshol is az országban. Megint csak bebizonyosodott az, hogy azok a fajták, amelyek itt helyben lettek előállítva és kimondottan ezekre az éghajlati körülményekre lettek kiválogatva, ami idén is jellemző volt ránk, azok jobbak külföldről idehozottaknál. Jobban viselik a körülményeket.” - ismertette Dr. Polgár Zsolt intézményvezető.

A program célja, hogy felhívják a figyelmet a hazai termékek fontosságára. Gyenesdiáson évek óta működik az Egy ház, palántázz mozgalom, mely a saját magunk által megtermelt zöldségekre és gyümölcsökre helyezi a hangsúlyt.

„Az ínséges szárazság ellenére is azért kigazdálkodtak a termelők, akik a kiskertjükben, előkertjeikben előszeretettel ültetnek palántát. És én azt hiszem, hogy beérik mindannak a gyümölcse, amit mi elindítottunk 11 éve, beérik az a gyümölcs is, ami egyfajta jó gyakorlatot ad mindenki számára. És talán egy jó minta a gyermekeink számára is, hogy hogy lehet egészségeset fogyasztani és hogy kell egészségesen élni.” - mondta el Gál Lajos polgármester.

Az eseményre meghívást kapott Wichmann Anna, az Annuskám gasztrobloggere is, akitől főzési és sütési tippeket kaphattak az érdeklődők.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. jún. 27. csütörtök 19:15 | Keszthely
Ismét megtartották a burgonyafajta bemutatót.
| 2023. jún. 29. csütörtök 15:09 | Keszthely
21. alkalommal várták a termelőket a Georgikon hagyományos fajtabemutatójára.
| 2023. ápr. 26. szerda 16:12 | Várvölgy
A magasabb összeg ellenére az emelkedés azonban csökkent a tavalyi értékekhez képest.
| 2022. júl. 1. péntek 16:49 | Keszthely
A legújabb eszközöket és technológiákat ismertették a 20. fajtabemutató napon.
| 2021. júl. 2. péntek 15:39 | Keszthely
Termelőknek és partnereinek mutatta be fajtáit és burgonyatábláit a keszthelyi Burgonyakutató Állomás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.