Folyamatosan sütötték a hasábburgonyát, főzték a paprikás krumplit a fesztiválon. A Nagyrécsei Hagyományőrzők krumplis lángost, savanyú burgonyalevest, tócsit és dödöllét is kínáltak a látogatóknak. Nagy volt az érdeklődés a burgonyás finomságok iránt, a hölgyek szinte nem győzték készíteni a kóstolókat.
„Nagyon fontos az, hogy együtt legyünk. Együtt legyen a társaság, nagyon sok éve együtt megyünk versenyekre, dödöllefesztiválokra és ide is meghívást kaptunk. Amit a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultunk ezt igyekszünk a fiatalabb generációnak is átadni és példát mutatni ahhoz, hogy milyen egy összetartó csapat.” - osztotta meg Gerencsér Mária.
A MATE Burgonyakutató Állomás ebben az évben is elhozta termékeit. Az érdeklődők tájékoztatást is kaphattak a fajták felhasználásáról. A legújabb, Balatoni Sárga nevű, vegyes hasznosítású burgonyát is bemutatták.
„Nekünk is vannak ugye korai érésű fajtáink, mint a Balatoni Rózsa és a Botond. Ezen csodálatosan teremtek az idén itt Keszthelyen is és máshol is az országban. Megint csak bebizonyosodott az, hogy azok a fajták, amelyek itt helyben lettek előállítva és kimondottan ezekre az éghajlati körülményekre lettek kiválogatva, ami idén is jellemző volt ránk, azok jobbak külföldről idehozottaknál. Jobban viselik a körülményeket.” - ismertette Dr. Polgár Zsolt intézményvezető.
A program célja, hogy felhívják a figyelmet a hazai termékek fontosságára. Gyenesdiáson évek óta működik az Egy ház, palántázz mozgalom, mely a saját magunk által megtermelt zöldségekre és gyümölcsökre helyezi a hangsúlyt.
„Az ínséges szárazság ellenére is azért kigazdálkodtak a termelők, akik a kiskertjükben, előkertjeikben előszeretettel ültetnek palántát. És én azt hiszem, hogy beérik mindannak a gyümölcse, amit mi elindítottunk 11 éve, beérik az a gyümölcs is, ami egyfajta jó gyakorlatot ad mindenki számára. És talán egy jó minta a gyermekeink számára is, hogy hogy lehet egészségeset fogyasztani és hogy kell egészségesen élni.” - mondta el Gál Lajos polgármester.
Az eseményre meghívást kapott Wichmann Anna, az Annuskám gasztrobloggere is, akitől főzési és sütési tippeket kaphattak az érdeklődők.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV