Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Aszály, törpeharcsa, kárókatona - ezek nehezítik a balatoni halgazdálkodást
2022. nov. 21. hétfő | Balatonlelle
Aszály, törpeharcsa, kárókatona - ezek nehezítik a balatoni halgazdálkodást
Az aszály, az elszaporodott kárókatonák és a törpeharcsák is megnehezítik a balatoni halgazdálkodás munkáját - erről is beszéltek a VIII. Horgászkonferencián, Rádpusztán. A környezeti változások sok feladatot adnak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt-nek, ugyanakkor minden eddiginél többen váltottak horgászjegyet, engedélyt a Balatonra.

Egyre nagyobb problémát jelent az aszály a Balatonnál. A klímaváltozás folyamatosan érezteti hatását. A tógazdálkodók országszerte küzdenek a problémával. Most is tapasztalható, hogy őszi csapadékokkal sem töltődik a meder, alacsony a vízállás.

 Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója: „Ez igen kedvezőtlenül hat a vízgazdálkodókra. Akár a Balatonra tekintünk, akár a tógazdaságainkra, különösen az utóbbi helyen van nagyon nagy probléma. Jelen pillanatban nem tudjuk még, hogy a 2023-as évet miképpen tudjuk termelésben megoldani. Nagyon sok tavunkból hiányzik víz és egyelőre nem is befolyó víz csapadék hiányában. A tavaknak ez az egyik legnagyobb problémája. Ha nem tudjuk őket feltölteni, nem fogunk tudni halat termelni.”

A VIII. Horgászkonferencián az ágazatot érintő problémák között említették a törpeharcsát is. A szakemberek azt mondják: csak gyéríteni tudják a kopoltyúst, de nem fog teljesen eltűnni a tóból. Magyarországra 1980-ban telepítették be Olaszországból. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek ennek a halnak, gyorsan elterjedt. 

„A törpeharcsáról a legfontosabb, amit tudni kell az, hogy egy idegenhonos, inváziós halfajról van szó. A faj az alapvetően Észak-Amerikában honos és a 20. században került Magyarországra. Mindenhol, ahol az idegenhonos területén elterjed, ott nagy károkat tud okozni. Ez elsősorban két folyamatban merül ki. Az egyik az, hogy táplálékversenytársa a többi őshonos fajnak, egyszerűen szólva, eleszi előlük a táplálékot, a másik pedig az, hogy konkrétan ragadozza is az őshonos fajokat” - mondta dr. Czeglédi István, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa. 

Emellett az elszaporodott kárókatonákkal is fel kell venni a harcot.  A kormoránok nemcsak a halállományt pusztítják, de ürülékük a fákat is tönkreteszi. A Fehér-víz környékén és a Kis-Balatonnál a kócsagok és a szürke gémek fészkelőhelyeit károsították súlyosan.A nehézségek ellenére is sokan horgásznak a Balatonnál. : az elmúlt 8 évben megsokszorozódott a pecások száma a tónál. Idén csaknem 100 ezren váltottak már napi jegyet vagy bérletet a Balatonnál.

A hagyományhoz híven átadták a Balatoni Horgászatért életműdíjat. Idén ketten is kiérdemelték az elismerést. Id. Verseczki László és Kontics Ferenc vehette át a díjat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

forrás: Somogy TV

| 2024. jan. 12. péntek 16:32 | Keszthely
A tavaly kiváltott engedélyek január 31-ig érvényesek.
| 2023. nov. 29. szerda 16:46 | Rádpuszta
Szó esett a haltelepítésekről, a törpeharcsa gyérítéséről és az elmúlt időszak tévhiteiről is.
| 2023. már. 9. csütörtök 17:55 | Keszthely
Ha valaki hibásan töltötte ki a dokumentumot, vagy nem adta le, akkor is válthat állami horgászjegyet.
| 2023. már. 6. hétfő 16:27 | Keszthely
Életbe lépett a balin, a süllő, a kősüllő és a sügér fajlagos fogási tilalma.
| 2023. jan. 17. kedd 14:47 | Balaton
A jegytípusokban is történt változás, a kettős helyett hármas tagolás szerint lehet engedélyt váltani.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.