Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új tagokat avatott a Da Bibere Zalai Borlovagrend
2022. dec. 13. kedd | Balatongyörök
Új tagokat avatott a Da Bibere Zalai Borlovagrend
A Da Bibere Zalai Borlovagrend Balatongyörökön tartotta közgyűlését. A szervezet aktív évet zárt. A tagságnak továbbra is legfőbb célja, a borkultúra ápolása. Mindezt elsősorban a zalai tájhoz és hagyományokhoz kapcsolódva teszik. Az ünnepségen új tagokat is avattak.

A tagjelöltek vizsga keretében adtak számot tudásukról. Szőlészetben, borászatban használatos eszközöket kellett bemutatni. Emellett fel kellett ismerni a borlovagrend zászlósborát, a cserszegi fűszerest. Évente átlag 2-3 fővel bővül a társaság. A koronavírus után azonban heten kívántak az egész megyét átfogó rend tagjai lenni.

Kai István Pusztaszentlászló polgármestere. Nagy megtiszteltetés neki, hogy a rend a tagjai közé fogadta: "Az Újhegyi Borbarátok Egyesületének vagyok az elnöke, a vezetője, az ottani gazdákat fogom össze. Nekem ez újabb lehetőség, hogy a háztáji szőlőművelést, illetve a régi, falusi életmódhoz tartozó háztáji szőlőművelést fenn tudjuk tartani, akár a településen, akár bíztassunk erre másokat is.” 

A borrend tagja lett Lui Fuentes. A Dél-Amerikából érkezett férfi egy neves nagyradai pincészet főborásza. Molnár László a galamboki hegyen gazdálkodik, munkája során sokat tesz a borkultúra ápolásáért, népszerűsítésért. Szentgyörgyvölgyi Tibor a gyermekvédelemben dolgozik, 2009 óta borászkodik Eszteregnyén. Tóth Attila nyugalmazott pedagógus, gyümölcsfái mellett elsősorban csemegeszőlővel foglalkozik. Házastársa révén korábban is aktív segítője volt a rendnek. Bangó Tamás a közgyűlésnek is helyet adó Hotel Panoráma igazgatója. Tiszteletbeli tagként folytatja tovább munkáját, mellyel a borrendet támogatja. Szlovén taggal is gazdagodott a rend. Štefan Pavlinjek hobbi borász, sikeres és elismert muraszombati nagyvállalkozó. 

"Nagyon köszönöm ezt a nagy megtiszteltetést, hogy a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja lehettem" – nyilatkozta az új tag. Hosszú évek eredménye ez. Régi együttműködés és szoros kapcsolat van a két rend között. A borban igazság van, Štefan Pavlinjek úgy gondolja, hogy az együttműködésben ezt tovább hirdethetik.

A közgyűlést megtisztelte a Magyar Borrendek Országos Szövetségének képviselete is. Tutor Jánosné főtitkár díszoklevelet adott át a 85 éves Bernáth Tibornak, elismerve példaértékű életművét és a borrendekért végzett munkásságát. A díszoklevélből évente csak egyet adományoz a szövetség.

Dr. Brazsil József elnök-nagymester beszámolója szerint mozgalmas éve volt a rendnek. Számos rendezvényen, borversenyen képviseltették magukat és ők is szerveztek programokat, például a Szent Márton-napot: „Olyan erő van a civil szervezetekben, amelyeket csak mozgásba kell hozni az ügy jó érdekében, vagy a jó ügy érdekében."

A Da Bibere Zalai Borlovagrendet 2000-ben alapították 48 fővel. A hét új taggal létszámuk elérte a 80 főt. Céljuk továbbra is a borkultúra népszerűsítése.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. dec. 19. kedd 16:37 | Keszthely
A szervezet ünnepi közgyűlésén egy rendes és egy tiszteletbeli tagot avattak fel.
| 2021. jún. 23. szerda 14:47 | Keszthely
Három új tagot is avatott szombaton a borrend a Festetics-kastélyban.
| 2019. aug. 1. csütörtök 14:49 | Keszthely
Megkezdődött a Zalai Borcégér, mely a megye pincészeteinek legrangosabb seregszemléje.
| 2014. ápr. 9. szerda 08:15 | Keszthely
Április 5-én tartotta ünnepi közgyűlését a Helikon Kastélyban a Da Bibere Zalai Borlovagrend.
| 2013. nov. 11. hétfő 15:05 | Keszthely
Az esős időben is szép számmal vettek részt Szent Márton napján Keszthelyen!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.