A kisbíró kikiáltójára már népes közönség gyűlt össze a Fő téren. Az ünnepi menet a fúvósokkal az élen indult el a Balaton-part felé lovasokkal, hintókkal, borlovagokkal és borhölgyekkel tarkítva. A gesztenye és platánfák árnyékában már vendégek lepték el a rendezvényteret. A borrendek bemutatkozását követően Manninger Jenő országgyűlési képviselő méltatta a térség minőségi borait, a lassan húsz éves Da Bibere Zalai Borlovagrendet és a Zalai Borcégért: „Ezért külön köszönet mindenkinek, hogy ilyen állhatatosan szervezi és viszi ezt. Nagyon fontos és azt hiszem, hogy ez egy misszió, hogy a bort minél jobban ismerjék meg és minél jobb borokat ihassanak.”
A legizgalmasabb időszakban vagyunk – mondta az Agrárminisztérium főosztályvezetője. Gál Péter hangsúlyozta, a pár hét múlva kezdődő szüret során kiderül, hogy milyen lesz az idei termés. Az ünnepségen jelen volt és köszöntőt mondott Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád, illetve Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere. A rendezvényt Tál Zoltán plébános áldotta meg.
Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, a Zalai Borcégér egy értékes hagyomány: „Nagyon sok családi pincészet ezen borfesztiválnak köszönheti azt, hogy egy fejlődés útjára léphetett és a hagyománynak a jellegét mutatja, hogy a hagyományt nem lehet erőltetni, hagyomány magától jön és hagyomány mindig fenntartható.”
A házigazda Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Brazsil József arra kérte a vendégeket, hogy a borfogyasztás során az öt ’M’ betűre figyeljenek: „Figyeljünk, hogy mit iszunk, azt miből töltik nekünk, mibe töltik. Aztán nagyon lényeges az hogy milyen kedvesek hozzánk és milyen annak a minősége.”
Hagyományosan a Keszthelyi Borünnepen hirdetik ki a Keszthely Város Bora verseny eredményét. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta, idén 12 mintából javasolt három tételt a szakmai zsűri, ezekből választottak a képviselő-testület tagjai. A 2019. évi város bora a Pannon Egyetem Georgikon Pincészet Balaton-felvidéki cserszegtomaji 2018-as Nektárja.
A Georgikon 6,5 hektáros szőlőjéből kikerülő Nektárból nem csak száraz, hanem gyöngyöző, illetve a turisták által nagyon kedvelt félédes bort is készítenek. A 2019-es város borát nyáron jól behűtve ajánlott fogyasztani, akár fröccsként is. Szárnyas és halételekhez különösen ajánlott.
„Száraz, muskotályos illat-, íz-, zamatanyagokkal rendelkezik, kellemes savakkal. Bakonyi Karcsi bácsi nemesítette ezt a szőlőfajtát” - nyilatkozta a szőlészet telepvezetője, Szládovics László.
A rendezvény a legrangosabb seregszemléje a zalai pincészeteknek. A borokon kívül vásári finomságokkal és színvonalas koncertekkel várják a közönséget egészen vasárnapig.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV