Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Zala vármegye legjobb borai várják az érdeklődőket Keszthelyen
2024. aug. 1. csütörtök | Keszthely
Zala vármegye legjobb borai várják az érdeklődőket Keszthelyen
Zala vármegye borkultúrájának egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep, amely minden évben színes programokkal várja a borok és gasztronómia szerelmeseit. Az esemény célja, hogy bemutassa a zalai borvidék kiváló borait. Idén már harminckettedik alkalommal rendezték meg az ünnepet.

Felvonulással kezdődött a Zalai Borcégér harminckettedik rendezvénye. A város vezetői, fúvósok, lovasok, a borrendek képviselői és sok érdeklődő kísérte a Fő térről induló menetet. Megálltak az egykori szőlőnemesítő, az örökös nagymester dr. Bakonyi Károly egykori lakóházánál is és koszorúval tisztelegtek emléke előtt.

A Balaton partján tömegek várták a menet megérkezését. A borünnep színes, vibráló esemény, amelyet hagyományosan Keszthelyen rendeznek meg. A színpadon borhölgyek, borlovagok gyűrűjében Manninger Jenő polgármester beszédében kiemelte: a rendezvényen kiváló borokkal találkozhat az érdeklődő. "Garantálja, hogy ezekben a napokban, aki kijön ide a Balaton-parti borutcába, a vármegye legismertebb termelőinek top boraival találkozhat" - mondta a polgármester.

“Borkultúránk egy meghatározó régiójában vagyunk” - így kezdte beszédét Kovács Róbert, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke. Kiemelte: a Cserszegi Fűszeres ma már hazánk első számú, minőségi fehérbort adó szőlőfajtája. Beszéde végén “Pro Vino Érdemérmet” adott át dr. Müller Róbertnek, aki már közel negyedszázada tagja a borrendek mozgalmának. A nyugalmazott múzeumigazgatót őszintén meglepte a gesztus. Érzéseit így foglalta össze: "Én nagyon szeretem a bort. Sokáig bortermelő is, szőlőtermelő is voltam. A koromnál fogva ma már erről le kellett szoknom, de nagyon örülök annak, hogy a munkásságomat így ismerték el."

A harminckettedik Zalai Borcégér rendezvényét dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg. Rámutatott: napjaink klímaváltozása a bortermelő szakmának sem kedvez, a jövedelmezőség egyre romlik. "Arról mégis kell tudni, hogy mi, szőlősgazdák ezt nagyon is érezzük. Mellette itt van most ez a nagyfokú légköri aszály, ami sanyargatja szegényt, és mint mindenre a termésével, a hozamával felel, és az nekünk nem a legjobb" - tette hozzá a nagymester.

A borutcában baráti társaságok, családok kóstolták az idei kínálatot. A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a legjobb borokat ízlelhessék meg a borkedvelők. Pozsegovics Gyula is ismerősei körében kóstolt: "Mi össze szoktunk jönni minden borfesztiválra, ez a társaság lényegében. Az olaszrizling, ami nagyon ízlik nekünk, meg most a Csabagyöngye, az egy nagyon finom bor, azt kóstolgatjuk."

A programsorozat középpontjában a helyi borok állnak. Tizennégy borászat kínálatát lehet megkóstolni a rendezvényen. "Főleg fehérborokkal foglalkozunk. Készítünk olaszrizlinget, szürkebarátot, cserszegi fűszerest, és van egy birtok cuvée-nk, egy házasításunk. Úgyhogy bizakodva várjuk a következő napokat" - így vélekedett a Kiglics családi borműhely egyik tulajdonosa, Jászberényi Dániel.

A rendezvényt a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár szervezte. Idén is rengeteg kísérőprogram várja az érdeklődőket. Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója a programokat emelte ki: "A fellépőink között öt napon keresztül [lesz] a gyerekműsortól elkezdve a jazzmuzsikáig. De határon túlról hívtuk meg például a Heveder bandát, akik bejárták az Óperenciás-tengert, tengeren innen és túl, úgyhogy ők kimondottan a népzene kedvelőit fogják szórakoztatni. Lesz minden este utcabál, lesz DJ kavalkád."

A harminckettedik Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep vasárnap este zárja kapuit.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 3. csütörtök 15:42 | Keszthely
31. alkalommal szervezték meg a zalai borok mustráját, öt napig tart a rendezvény.
| 2022. aug. 4. csütörtök 18:09 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Szládovics László, a Da Bibere Zalai Borlovagrend ceremóniamestere.
| 2022. aug. 4. csütörtök 16:12 | Keszthely
Harmincadik alkalommal rendezik meg a környék borainak főszereplésével a Zalai Borcégért Keszthelyen.
| 2020. júl. 30. csütörtök 16:13 | Keszthely
A Zalai Borcégért hosszas bizonytalanság után az egészségügyi szabályok betartásával szervezték meg.
| 2019. aug. 1. csütörtök 14:49 | Keszthely
Megkezdődött a Zalai Borcégér, mely a megye pincészeteinek legrangosabb seregszemléje.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.