Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / 20 éves fennállását ünnepelte a Da Bibere Zalai Borlovagrend
2021. jún. 23. szerda | Keszthely
20 éves fennállását ünnepelte a Da Bibere Zalai Borlovagrend
Jubileumi kiadványt mutattak be és új tagokat is avattak Da Bibere Zalai Borlovagrend közgyűlésén. A megyét átfogó borrendet 2000-ben alapították. Céljuk továbbra is a borkultúrát népszerűsítése. A szombati ünnepségen elhangzott, a tagság minden meghívásnak eleget tesz és képviselteti magát. Ezt három új taggal a soraikban tehetik; Mezei András plébánost, Horváth Tibor polgármestert és Farkas Ottó borászt avatták borlovaggá.

Lobogójuk mögött vonult be a borlovagrend tagsága a kastély márványtermébe. A jubileumi közgyűlés tavaly lett volna esedékes, a járvány miatt kellett az idei évre halasztani. Az esemény kezdetén megemlékeztek a nemrégiben elhunyt tagokról; Rádi Lászlóról és Páli Lajosról. Brazsil József elnök-nagymester elmondta, 2000-es megalakulásukkor azt tűzték ki célul az alapítók, hogy a megye borászatának felvirágoztatásában nyújtsanak segítséget és a borkultúrát népszerűsítsék.

„Az összes rendezvényen egy nagy megye területén ott vagyunk, láttatjuk magunkat, ez a száz főnél kisebb csapat nagyon szépen teszi a dolgát. Szerintem az, aki kívülről figyel bennünket, ő megelégedéssel láthatja azt, hogy szépen mennek dolgaink. Továbbá az anyagi helyzetünk is rendbe van és az se utolsó” - nyilatkozta dr. Brazsil József elnök-nagymester. 

A 10 éves jubileumhoz hasonlóan most is kiadványt adott ki a borrend. Dr. Müller Róbertet bízták meg a kötet összeállításával. Pontos képet rajzolnak az elmúlt tíz évről, a tagság bemutatása mellett képes krónika is helyet kapott a könyvben. Négy történeti esszét is fellapozhat az olvasó. 

„Az elsőben Bakonyi Károly működését, munkásságát összegzi Kocsis László professzor, aztán én írtam a keszthelyi szőlőhegyek történetéről, Páli Lajos a Zalai borcégér történetét, megalakulását vázolja fel. Gyanó Szilvia néprajzkutató pedig Balaton környéki borosgazdák működését, 21. századi tevékenységét foglalta össze” - foglalta össze dr. Müller Róbert. 

Az ünneplő borrendet Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte. Levélben küldte el üdvözletét a Borrendek Nemzetközi Szövetségének elnöke. A meghívott társrendek ajándékkal köszöntötték a Da Bibere tagságát.

 Új tagokat is avattak a jubileumi közgyűlésen. A jelölteknek előbb a szőlészetben, borászatban használatos eszközöket kellett bemutatni, majd felismerni a rend zászlósborát, a cserszegi fűszerest.Farkas Ottó rezi borász, zalai családból származik, 2 hektáron gazdálkodik. Régóta szoros kapcsolatot ápol a renddel, így érdemelte ki jelölését. Horváth Tibornak, Sármellék polgármesterének családi hagyaték a szőlőművelés. Településvezetőként is sokat tesz a borkultúra gazdagításáért. Mezei András, a Kis Szent Teréz plébánia plébánosa Clevelandből hazatérve állt a gyülekezet élére. Méltatásában elhangzott, hogy vele egy jó emberrel gyarapodhat a rend. Az elnökség pozitív döntésének köszönhetően Brazsil József elnök-nagymester borlovaggá avatta a három jelöltet. Így jelenleg 78 fő alkotja a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagságát. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. dec. 19. kedd 16:37 | Keszthely
A szervezet ünnepi közgyűlésén egy rendes és egy tiszteletbeli tagot avattak fel.
| 2022. dec. 13. kedd 11:24 | Balatongyörök
A Da Bibere Zalai Borlovagrend Balatongyörökön tartotta közgyűlését.
| 2019. aug. 1. csütörtök 14:49 | Keszthely
Megkezdődött a Zalai Borcégér, mely a megye pincészeteinek legrangosabb seregszemléje.
| 2014. ápr. 9. szerda 08:15 | Keszthely
Április 5-én tartotta ünnepi közgyűlését a Helikon Kastélyban a Da Bibere Zalai Borlovagrend.
| 2013. nov. 11. hétfő 15:05 | Keszthely
Az esős időben is szép számmal vettek részt Szent Márton napján Keszthelyen!
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.