Az utolsó simítások zajlanak a finger-food mestermunkák bemutatása előtt. Nagyfokú türelem, aprólékos munka, precizitás. Ezekre volt szükség a gyakorlati projektfeladatok elkészítésénél is. A kreációkat saját fantáziavilág alapján álmodták meg a szakemberek, a nyersanyagokat is ők határozhatták meg. Szárnyasok, halak, sertés, zöldségek, gyümölcsök, sajtok felhasználásával kerültek a tálalókra az ínyenc falatkák.
A bemutatóasztalokon zöldspárgás, pisztáciakérges szűztekercs, kacsamáj bon-bon céklazselével vagy éppen sütőtök linzer alma chutney-val is szerepeltek. A legváltozatosabb tálalásokkal találkozhatott a vizsgabizottság. Kovács Richárd Nagykanizsáról jelentkezett a képzésre. Koktél caprese-t, vegán taco-t, házi barbeque-s sertést és spenótos lazactekercset készített.
„Nekem két vállalkozásom van, mellette két kisgyermeket nevelünk, így elég nehéz volt időt szakítani a felkészülésre. De mivel elég régóta ebben dolgozom, úgy érzem, hogy a gyakorlat az elég könnyen ment. Az elméletre igyekeztem hajnalban vagy késő este felkészülni.”
A mestervizsgákon számos kritériumnak kell megfelelni. A képzésen a jelöltek magas szinten sajátíthatják el a modern konyhatechnológiákat, ételkészítési technikákat, valamint az élelmiszerbiztonsági szabályokat is.
„Hogyan készítik el a terméket, a termék nagysága, íz. Nagyon komplex kritériumok vannak. Tehát egyforma legyen a nagysága, ne legyen az, hogy az egyik ekkora, a másik jóval kisebb. Úgyhogy lehet rajta gondolkodni hogy csinálják, de nagyon szép munkák születtek.” - sorolta Mezei Zoltán a vizsgabizottság elnöke.
Első alkalommal vizsgázhattak és mutathatták be az elkészült finomságokat professzionális és nem tankonyhai keretek között. A Hotel Európa Fit örömmel biztosította a lehetőséget ehhez.
„Mindenképpen ki szeretném emelni Gumhert András séf úrnak itt a jelentőségét, aki összehozta ezt a lehetőséget. Az, hogy mi a helyszínt biztosítjuk, persze kellett hozzá az a szakmai háttér, az a szolgáltatási háttér, amit mi biztosítunk, de azt gondolom, hogy Andrással egy igazi csapattal tudtuk ezt most itt megvalósítani.” - fogalmazott Gyutai-Szalay Nikoletta a hotel vezérigazgatója.
A mestervizsga célja, hogy biztosítsa a szakembereknek a szakmai fejlődést, az előmenetel lehetőségét, a gazdasági, pénzügyi, jogi és irányítási ismeretek megszerzését. Ezek egy vállalkozás működtetéséhez szükséges ismeretek.
„Sokat kell felkészülniük. Ugye nemcsak szakmai elmélet és gyakorlat, hanem egyéb vállalkozásvezetési, pedagógiai ismereteket is elsajátítanak a képzés során. Sőt az idei évben egy 30 órát egy új pilot program keretében e-learning tananyag formájában otthon volt lehetőségük felkészülni. Ezzel is segítenénk azt, hogy minél több vállalkozó szellemű szakember jelentkezzen a mesterképzésre.” - emelte ki Bangó-Rodek Viktória a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai koordinátora.
A mesterlevél egyben a szakmai megbecsülés, a bizalom és a minőség garanciája. A képzést teljesítők december 2-án az iparkamara által szervezett ünnepélyen vehetik át mesterleveleiket.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV