Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Irány az Építőipar! - pályaorientációs nap
2023. okt. 5. csütörtök | Keszthely
Irány az Építőipar! - pályaorientációs nap
Irány az Építőipar címmel tartottak pályaválasztási napot az ágazat iránt érdeklődő általános iskolásoknak. A programot a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközponttal és a Tető Építők Egyesületével közösen hívta életre. A fiatalok valós környezetben is láthatták az ágazatban dolgozók mindennapjait, hiszen egy építkezésre is elmehettek.

Az ágazati képzőközpontnál kezdték a látogatást a fiatalok. Keszthelyről, Gyenesdiásról, Reziből, de Zalaszentbalázsról is érkeztek diákok, mindannyian az építőipar iránt érdeklődnek. Két csoportban, több műveletet is kipróbálhattak.  Ügyességükről adhattak számot létrázós lépegetésben, mely egyszerűnek tűnt, ám nagy összpontosítást igényelt. A tanulók közül akadtak olyanok, akiknek konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy milyen szakmát szeretnének elsajátítani.

„Azért jöttem, mert szeretnék körülnézni, szeretném megnézni a saját szememmel, hogy mi folyik és hogyan. Szeretnék villanyszerelő lenni, mert az egy jó szakmának tűnik. És engem érdekel és szeretnék építeni. Szeretnék a két kezemmel valamit létrehozni, amit a többi ember is láthat és tapasztalhatja, hogy valamit csináltam.” - fogalmazott Doma Vilmos tanuló.

A burkolást is gyakorolhatták, a térkövekből különböző alakzatokat kellett kialakítaniuk a vállalkozó szelleműeknek. Izgalmas feladat volt a csiszolás és a fűrészelés. 12 féle szakma közül választhatnak a diákok, a duális rendszerben gyakorlatorientált a képzés.

„Egyre több szakmát oktatunk. Ellentétben a 4-5 évvel ezelőtti 3-4 szakmához képest. Mi már a tavalyi évben is 7 szakmában vizsgáztattunk tanulókat. Volt festő, kőműves, burkoló, ács, tetőfedő, bádogos képzés is nálunk, ami nagyon hiányszakmák közé sorolandó. És a célunk az lenne, hogy ne 30-35 tanulót, hanem 50-55 tanulót tudjunk megszólítani éves szinten.” - emelte ki Papp Sándor a Keszthelyi Építőipari Ágazati Képzőközpont Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy építkezésre is ellátogathattak a tanulók. Testközelből nézhették meg a munkát, de egyes feladatokat itt is kipróbálhattak. Több fázisban zajlik ezen a területen az épületek felhúzása, így folyamatában tekinthették meg, mikor, mit kell csinálniuk a szakembereknek. A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy segítse a fiatalokat.

„Az a tapasztalat, hogy aki esetleg szülők révén vagy rokonok, ismerősök révén kapcsolatba került már a szakmával, egy kicsit úgymond belelát, ő egy kicsit érdeklődőbb. Akinek teljesen új még a dolog, közülük vannak, akiket érdekel, elsősorban inkább fiúkat, pedig hangsúlyozzuk, van pár lány érdeklődő is a csoportokban, hogy például a technikusi szakmákban kifejezetten várják az iskolák a lányokat is.” - hangsúlyozta Virághné Ujj Ilona vezető pályaorientációs tanácsadó.

Az Építőipari Pályaválasztási Napon megközelítőleg 60 diák vett részt. A visszajelzések alapján sok információhoz jutottak, megkönnyítve ezzel a pályaválasztási döntésüket. A kamara a későbbiekben gépészeti és vendéglátós napot is tart.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2022. máj. 25. szerda 19:04 | Keszthely
Oktatók, szakemberek tanácskoztak a Keszthelyi Építőipari Ágazati Központ fórumán.
| 2022. ápr. 27. szerda 14:03 | Keszthely
Az építőipar digitalizációjáról szerveztek tanfolyamot Keszthelyen.
| 2022. már. 25. péntek 16:08 | Keszthely
A kisiparosoknak és szakmunkás tanulóknak tartott képzést az IPOSZ Keszthelyen.
| 2021. szep. 28. kedd 17:04 | Keszthely
A több mint 30 éve a városban működő cég új bemutatótermét pénteken adták át.
| 2021. szep. 9. csütörtök 14:53 | Keszthely
Az informatikai eszközök használatával jelentősen javíthat az építőipar hatékonyságán – vallja az IPOSZ.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.