Mandula, szőlő, bor, füge, málna – ilyen balatoni alapanyagok kaptak főszerepet. 32 pályamű érkezett. A cukrászok kreatív és modern formában próbálták elkészíteni a Balaton sütijét.
„Minden magyarnak szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a Balaton nem csak egy nyári fürdőhely, hanem egy egész évben látogatható, izgalmas élmények kínáló turisztikai desztináció. Ezek közül az élményígéretek közül az egyik a gasztronómia, a finomságok, a finomságokon belül pedig az édességek, a desszertek.”
Héttagú zsűri kóstolta a különleges édességeket. A verseny célja, hogy megtalálja azt a desszertet, amely méltón képviseli a Balaton régiót. Az idei megmérettetés különlegessége, hogy tíz fiatal cukrásztanuló is részt vett a junior kategóriában.
„A téli és a nyári Balatont akartuk összehozni, téli a forralt bor miatt, nyári a levendula miatt.”
A balatoni jegyek mellett a helyi alapanyagokat és a gasztronómiai kreativitást is díjazta az elismert szakemberekből álló zsűri. Az ítészek elnöke Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke volt.
„Azt gondolom, hogy ennél a versenynél nagyon fontos az hogy tényleg a régiót erősítsék, akár itt a helyi termelőkkel a helyi cukrászok össze tudnak dolgozni és ki tudnak emelni egy-egy helyi alapanyagot. A tanuló kategóriában is nagyon jól működött, csomó helyen láttuk, hogy helyi borokat használtak fel, vagy akár mandulát, diót, mogyorót használtak fel a környékről.”
A helyszínen zsűrizett desszertek a hagyományos ízek újragondolásával, modern technikákkal és helyi alapanyagokkal készültek. A nevezők közt volt balatongyöröki cukrászda, hévízi szálloda, de a Keszthelyi VSZK is pályázott. A zsűri értékelése után október 12-én, a badacsonyi Füge Feszten derül ki, melyik alkotás nyeri el a Balaton sütije 2025 címet.
forrás: Somogy TV