A Balaton sütije címet tavaly Farkas Bernadett, a Segreto Cukrászat főcukrásza nyerte el. A Segreto di Otello egy kék otello szőlőre épülő különlegesség, ami színében és jellegében is a Balatont idézi. A verseny sikere után idén is közzéteszi a felhívást a VisitBalaton365 és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. Három kategóriában lehet nevezni- a Balaton sütije, a Mindenmentes Balaton sütije és a Junior címre. Az utóbbira csak cukrász tanulók pályázhatnak.
„A felhívás szerint, ebben a három kategóriában nyújthatnak be recepteket. Tehát a receptek beküldésével történik a jelentkezés és a nevezés még pedig szeptember 22-ig. Ezt követően szeptember 29-én lesz Siófokon egy sajtónyilvános eseményen a zsűrizés, ezután pedig október 12-én Badacsonyban a Füge Feszt harmadik napján, vasárnap, az ünnepélyes eredményhirdetés. Itt lehet először megkóstolni a díjazottakat.”- hangsúlyozta Princzinger Péter a Visitbalaton365 ügyvezetője.
A versenyzőknek olyan desszertet kell készíteniük, amely főként a Balaton régióra jellemző hozzávalókból készíthető el. A zsűri kiemelten értékeli azokat a sütiket, amelyek helyi termelőktől származó alapanyagokat tartalmaznak. A verseny szakmai partnere és védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület.
„Arra biztatjuk az érdeklődőket, illetve akik fontolgatják a nevezést, hogy keressenek a Balatonra jellemző alapanyagokat. Ez lehet szőlő, bor, Balatonra jellemző gyümölcs, füge vagy a csonthéjasok közül a mandula. Ezeket próbálják meg valamilyen módon beépíteni a koncepcióba.”- mondta Princzinger Péter a Visitbalaton365 ügyvezetője.
A Balaton Sütije verseny zsűrijét hét, többségében gasztronómiai szakember alkotja. A szervezők célja, hogy a győztesek nyilvánosságra hozzák a díjazott receptet, így az minél több helyen elérhetővé válhasson. Ezzel is szeretnék megmutatni, hogy a Balaton gasztronómiai kínálata is egész évben változatos és izgalmas.
Kovács-Lenkai Petra- Keszthelyi Televízió