A balatongyöröki Szépkilátót szombaton a Gyenes Néptánc Együttes zenéje töltötte be. A tavalyi siker után idén is festői környezetben, a Zala Vármegyei Értéktárban szereplő Szépkilátó melletti helyszín biztosította az esemény egyedülálló hangulatát. A rendezvény főszervezője, a „Becehegyért és Paphegyért” Egyesület, akik elkötelezetten dolgoznak a helyi értékek és hagyományok bemutatásán. A kézműves vásárra közel ötven árus érkezett.
„A hungarikum része pedig az, hogy a vendéglátóegységek itt a büfésoron, mind valamilyen hungarikumot, ételt vagy italt árul. Például hungarikum a lángos, a gulyásleves, a dödölle- az vármegyei érték-, halászlé. Az italok közül a fröccs, az uniqum, a szikvíz, az Egri bikavér, a Törley pezsgő. Ezeket is árulják itt ma a vendéglátóegységek.”- hangsúlyozta Fésűné Bálint Gizella a „Becehegyért és Paphegyért” Egyesület elnöke.
A látogatók válogathattak a különleges hungarikumok közül, megkóstolhatták helyi termelők finomságait, felfedezhették az egyedi, kézzel készült portékák kínálatát. Az egyesület fontosnak tartja a helyi értékeket, ezért elsősorban a környező települések kézművesei kerültek az árusok közé.
„Igazából a szomszéd faluban lakom, Balatonedericsen. Ott termelem meg azokat az alapanyagokat, zöldséget és gyümölcsöt, amiket aztán feldolgozom a konyhámban és elhozom ide a piacra. Szörpöket készítek, lekvárokat, zöldségkrémeket, eceteket. Vannak gyógynövény teáim. Gyógynövényeket is hozok ki, fűszernövényeket.”- ermelte ki Perneczker Judit.
A rétes – legyen az túrós, meggyes vagy almás – a magyar gasztronómia igazi klasszikusa. Ezek a hagyományos sütemények nemcsak az ízekről, hanem a kultúráról is mesélnek. A magyar konyha jellegzetes édességeként gyakran emlegetik a hungarikumok között.
„Az a koncepcióm, hogy próbálom megőrizni a természetes ízeket. Illetve szeretem mindennek kihozni a saját ízét. Ez az elv alapján indultam el igazából a rétesekkel, ezért van az, hogy mondjuk a szilvásrétesemet, azt, konkrétan kanalazni kell. Innen indult az egész, hogy úgy voltam, hogy nem akarok nagyon-nagyon olyan dolgokat csinálni, amit mindenki csinál. "- tette hozzá Erdei Krisztina.
A magyarság értékei, legyen szó zenéről, táncról, kézművességről vagy gasztronómiáról, közös kincseink, amelyek büszkeséggel töltenek el bennünket. A hungarikum nem csupán egy termék vagy hagyomány, hanem élmény, amely összeköt minket a múltunkkal és egymással.
Kovács-Lenkai Petra- Keszthelyi Televízió