Négy csapat készítette el jól bevált receptje alapján a halászlevet. A legfontosabb hozzávalók természetesen a friss hal és a kiváló minőségű fűszerpaprika voltak. A hagyományos ételek mellett volt olyan csapat, aki különlegességgel készült. Vallják, amennyiben van rá lehetőség, szeretnek újdonságokat is bemutatni.
„Mi a Festetics halászlének egy változatát próbáltuk meg elkészíteni saját ízlés szerint. Annyiban változtattunk rajta, hogy az eredeti recepthez képest mi tettünk bele egy ikrás halgombócot is és fehér borral ízesítettük a végén. Tehát mi azt szeretnénk ezeknek az ételeknek az elkészítésével, hogy a halételek nemcsak a balatoni hekkből állnak, nemcsak a halászléből állnak, hanem más ételt is el lehet készíteni ugyanabból a halalapanyagból.” - mondta el Pukler Ferenc a Halkan csapat tagja.
A zsűri tagjai minden csapatnál belelestek az alkotói folyamatba is. Ezt követően foglalták el helyüket. Minden nevező ízlésesen tálalta ételét, az értékelési szempontoknál ugyanis ennek is szerepe volt. A halászléfőző versenynek hagyománya van Balatongyörökön, melyet mindig a szüreti vigasságokkal egy időben rendeznek meg.
„A horgászegyesületünk kezdeményezte még réges-régen ezt a rendezvényt, hogy ők is szeretnének főzni. Most újra itt vannak. Főleg györöki csapatokból áll ez a rendezvény a főzőcsapatokat tekintve, de idegenek is vannak köztük, úgyhogy ez nagyon jó és szeretjük.” - fogalmazott Bánkiné Király Zsuzsanna polgármester.
A finomságokat bárki megkóstolhatta, vásárolni is lehetett. A sétányon színes programokkal várták a látogatókat a délután további részében.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV