Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Komolyzene a zalai balaton-parti kápolnákban
2024. aug. 12. hétfő | Gyenesdiás
Komolyzene a zalai balaton-parti kápolnákban
Hiánypótló rendezvénysorozatként hívták életre a Nyugat-balatoni Kápolna Koncerteket. Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson és Balatongyörökön csendülnek fel a komolyzenei dallamok szeptemberig. A program második állomása a gyenesdiási Havas Boldogasszony-kápolna volt, ahol barokk zenét hallhatott a közönség.

Egyebek közt Johann Sebastian Bach, Alessandro Marcello vagy Jacob van Eyck műveit is hallhatta a közönség a gyenesdiási koncerten. A művészek furulyán, orgonakísérettel játszották el a dallamokat. Erdei Máté és Tegyei Zoltán mellett cseh kolléganőjük, Julie Kucerová lépett fel. Mindannyiuknak van külföldi kötődésük, iskoláikat végezték ott. A formáció első alkalommal zenélt együtt, a hangverseny előtti napon tudtak csak közös próbát végezni. 

„Gyorsan összeállt a műsor. Illetőleg, amiket kisebb apparátussal játszunk , ketten furulyával, azt korábban össze tudtuk próbálni. Igazándiból természetesen az orgona, amihez mindig nehezebb alkalmazkodni. Zoltán barátunk megjött a tegnapi nap folyamán, úgyhogy jól teltek a próbák.”

A Nyugat-balatoni Kápolna Koncertek sorozat egy pályázat révén születhetett meg. Összesen hat hangversenyt tudnak a szervezők rendezni a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az apropót egy tavalyi vonyarcvashegyi koncertsorozat adta, ott merült fel, hogy nagyobb teret biztosíthatnának a komolyzenének. 

„Az ötlet pedig abból származik, hogy itt a mi kis környékünkön, Gyenesdiástól Vonyarcvashegyen át egészen Balatongyörökig a speciális történelmi múltnak köszönhetően több kisebb kápolna helyezkedik el. Hat-hét kápolnáról beszélünk. Ezekben a kápolnákban zajlik rendszeresen művészeti, kulturális, zenei tevékenység, de összefogva, az egész egy szervezés alatt egy ilyen közös marketing kampányban még nem jelent meg. És ennek a rendezvénynek ez ad létjogosultságot, hogy hiánypótló módon három településen szervezünk koncerteket.” - osztotta meg a szervező Vonyarcvashegyi Művelődéso Ház és Könyvtár igazgatója, Osvald Bálint.

A jövőbeni cél az, hogy ne csak a nyári szezonban, hanem akár minden évszakban szervezhessenek komolyzenei előadásokat a környéken. A következő hangverseny most csütörtökön lesz Balatongyörökön, a Chanson Brass Zenekar előadásában. Azt követően a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolnában  három koncert lesz. Fellép Bernáth Ferenc gitárművész, a Capella Énekegyüttes, valamint Andreszkij Judit és zenész barátai. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. jún. 6. kedd 14:28 | Balatongyörök
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
| 2023. feb. 14. kedd 16:29 | Keszthely
A betegek világnapján nyílt meg újra a Via Dolorosa Kórházkápolna ajtaja.
| 2022. júl. 22. péntek 19:03 | Keszthely
Novemberre elkészülnek a temetőkápolna freskóinak felújításával.
| 2021. jan. 15. péntek 14:49 | Vonyarcvashegy
A plébánia 80 millió forint kormányzati támogatást kapott a munkálatokra.
| 2020. feb. 12. szerda 19:03 | Keszthely
Nagy összefogással valósulhatott meg a kórházban a kápolna megépítése.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.