Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A boroké a főszerep a hétvégén
2018. júl. 13. péntek | Gyenesdiás
A boroké a főszerep a hétvégén
19. éve várják a bor szerelmeseit a gyenesdiási Kárpáti Korzóra. A Gyenesdiási Borünnepen nem csak az elmúlt évek nedűit kóstolhatják a vendégek, hanem a település szőlőtermelő múltjára is emlékezhetnek. Mindezek mellett tánccal és zenével is szórakoztatják a közönséget a szervezők.

A borfesztivál nyitó napján az időjárás is kedvezett a vendégeknek. Verőfényes napsütésben kóstolgathatták a Kárpáti Korzóra kitelepült borászok kínálatát. Sokan több bort is megízleltek, mások azonban évek óta ragaszkodnak a már ismert fajtákhoz és termelőkhöz.

„Ez a nyolcadik alkalom, hogy itt vagyunk. Itt Brazsil tanár úrnak  a vendégei vagyunk, mindig őhozzá szoktunk járni. Itt helyben megkóstoljuk a többi termelőnek a borát is, de inkább itt a tanár úrnál szoktunk lenni.” - mondta egy vendég, Németh Kálmán.            

A borünnep megnyitóján Gál Lajos megemlékezett Gyenesdiás szőlőtermelő múltjáról. Elhangzott, a település szőlőterülete jelentősen zsugorodott az elmúlt évszázadokban. Azokat azonban köszönet illeti, akik ma is odafigyelnek a tőkékre, és továbbra is művelik a szőlőt – tette hozzá a polgármester.      

„Nagyon fontos napjainkban az, hogy a 10 hektár alatti szőlőterületeinkre vigyázzunk. Vigyázzunk arra az értékrendre, amit egy szőlőművelés hordoz magával, és azt, amit egy borász a saját kultúrájával meg tud teremteni. A jó minőségű borral. A jó minőségű bor önmagában egy olyan hungarikum itt a Balaton partján, ami vonzó. A Zalai Borcégér valamit elindított 26 évvel ezelőtt, ami nagyon vonzó volt. Ehhez csatlakozott Gyenesdiás, és bizony úgy érzem, hogy ez az érték egyre inkább csak fényesedett itt a településen.” - emelte ki Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A rendezvényen a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Borbarát Hölgyek Egyesülete is részt vett. Mindezek mellett üdvözölte a programot Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.  

A borünnep alkalmából átadták a hegyközség bora verseny gyenesdiási okleveleit. A 77 beküldött mintából több bronz, ezüst és arany minősítés született. A verseny közönségdíját a Rádi Pincészet 2017-es Irsai Olivérje vihette haza, a bor azonban a Gyenesdiás Bora kitüntető címet is elnyerte.           

„Nagyon sokat jelent ez az elismerés, mert ezzel kifejezik az egész éves munkánkat, amit a szőlőben el kell végezni. Nem kis dolog ez ma már egy szőlőművelés akkor, mikor már segítséget sem lehet kapni vagy nagyon keveset. A szőlőbe mindenkit nem lehet beengedni, mert azért ahhoz tudás is kell a metszésről, satöbbi, permetezésről. Úgyhogy szinte köszönjük a zsűrinek ezeket, meg a nagyközség önkormányzatának is, hogy megválasztotta a borunkat.” - hangsúlyozta Rádi László, borász.

A Gyenesi Borünnep első napján a népzenéé és a néptáncé volt a főszerep. A hétvégén azonban fellép a KFT együttes és a Kerekes Band, de operett- nóta- és nosztalgia est is lesz.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 3. csütörtök 15:42 | Keszthely
31. alkalommal szervezték meg a zalai borok mustráját, öt napig tart a rendezvény.
| 2022. júl. 22. péntek 15:07 | Balatongyörök
Helyi és környékbeli borházak, játszóház és koncertek várják a vendégeket a hétvégén.
| 2020. aug. 7. péntek 15:52 | Gyenesdiás
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
| 2019. júl. 25. csütörtök 19:08 | Vonyarcvashegy
Megkezdődött a XXVI.Boros Forgatag Vonyarcvashegyen.
| 2019. júl. 19. péntek 19:10 | Balatongyörök
Megnyílt a Borutca Balatongyörökön.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.