Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Simándy pincétől a Mőcsényi-kertig
2018. jún. 26. kedd | Balatongyörök
A Simándy pincétől a Mőcsényi-kertig
Több száz vendége volt a Nyitott Pincék Napjának. A Becehegyen ezúttal is finom borok, páratlan panoráma és remek hangulat várta a látogatókat. A rendezvény alkalmából megnyílt a Mőcsényi-kert, de Simándy József egykori pincéje és a becehegyi kápolna is része volt a 10 állomásos programnak.

Egy borospohár megváltásával mind a tíz pincénél lehetett kóstolni a Nyitott Pincék Napján. A Szépkilátói büfésornál hatalmas sor kígyózott. A pincejárókat félóránként dottó szállította a Becehegyre. Az évek óta zajló program sok látogatót vonz vissza évről-évre.

„Jók a borok, gyönyörű útvonalon van, nagyon szép a panoráma, a kilátás, főleg ott a kápolnától, úgyhogy mindenkinek ajánlom, magát az útvonalat is. Gyalog is el lehet menni, nem muszáj dottóval. Úgyhogy egy szép kirándulás és egy szép program” - vélekedett Pákozdi István túra kezdetén. 

Különleges figyelmet igényelt az állomások között a Mőcsényi-kert. Mőcsényi Mihály világhírű tájépítész egykori kőbányából kialakított kertje erre az alkalomra szintén kinyitotta kapuit. A látogatók számára a különleges kialakítású kert mellett a panoráma is lenyűgöző volt. A legtöbben fényképeken örökítették meg a nem mindennapi látványt a tanúhegyekről és a Balatonról.

„Ide el kell jönni szerintem bárkinek, mert innen ez a kiállítás…ugye a Szépkilátótól indultunk, de ez talán még többet ad, mert még följebb vagyunk és nagyon szép a panoráma. És ez egy gyönyörű telek, ahogy itt éppen elmagyarázta a barátom, hogy hogyan épült éveken keresztül. Ahol most állunk, állítólag ez egy kőbánya volt és annak a helyén van ez az épület, nyilván több tíz évig tartott míg fölhúzták ezt. Nagyon szép!” - mondta az egyik látogató, Szigeti László. 

A kertet építő Mőcsényi Mihály professzor tavaly szeptember, életének 98. évében elhunyt. Most özvegye fogadta nagy szeretettel a látogatókat.   

Más állomásokon muzsika is várta a vendéget. A Simándy pince is minden évben megnyílik ezen a napon. Magyarország egyik leghíresebb tenoristájának egykori ingatlanja közkedvelt hely a látogatók körében. A pince jelenleg svájci tulajdonban van, a szervezők azonban egy napra birtokba vehetik a tulajdonos jóvoltából. A Nyitott Pincék Napját 12 éve szervezik egy útvonalon, hogy minél kényelmesebben lehessen felkeresni a Becehegyet. A Balatongyöröki Turisztikai Egyesületnél azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbb a program.

Horváth Lászlóné, a Balatongyöröki Turisztikai Egyesület elnöke: „Nem tudom, hogy szabad-e ilyet mondanom, de a maximumon vagyunk. 4-500 fő között látogatják ezt a rendezvényt. Most már sajnos ott tartunk, hogy a falu úgy néz ki, hogy ennél nagyobb befogadóképességgel nem bír. Mindenki, aki szereti a finom borokat, a jó hangulatot, szereti a nótázást, mindenkit szeretettel várunk.” 

Az 1800-as években épült becehegyi kápolna is nyitva állt ezen a napon. itt akár rögtönzött tárlatvezetésben is részesülhettek az érdeklődők.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. jún. 12. hétfő 14:09 | Balatongyörök
Nagy sikerrel rendezték meg a Nyitott pincék napját Balatongyörökön.
| 2022. júl. 25. hétfő 19:09 | Rezi
Nagy érdeklődés volt a Nyitott pincék éjszakája elnevezésű programon.
| 2022. jún. 13. hétfő 19:03 | Balatongyörök
Finom borok, jó hangulat várta Becehegyen a látogatókat.
| 2020. okt. 27. kedd 15:40 | Balatongyörök
A Nyitott Pincék Napján hat borász várta az érdeklődőket Balatongyörökön.
| 2013. júl. 2. kedd 14:56 | Balatongyörök
Ismét felelevenítették Balatongyörök Római-kori emlékeit, a Római-kori vigasságokon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.