Engedik a szódát ebben a rezi pincében. A forró nyári napon jól jött egy hideg fröccs. Sokan választották programnak a Nyitott pincék éjszakáját a szőlőhegyen. Nem csak a helyiek töltötték szívesen a szabadidejüket a hangulatos pincéknél de a turisták is. Szegediek vagyunk, és ott van egy borfesztivál, ahol voltak Reziből kiállítók és akkor felhívták a figyelmünket, hogy itt ilyen is van. Nekünk az a nagy szerencsénk, hogy pont most nyaralunk itt. És eljöttünk és csoda borokat iszunk itt."- mondta Gál Gabriella.
A turisták egyre inkább az élményalapú utazásokat keresik, korábban ismeretlen dolgokat próbálnak ki. Ezért is gondolták Reziben a borászok, hogy egy programot építenek fel a bor jegyében. "Pár évvel ezelőtt több borászat is alakult itt Reziben és a gazdák saját maguk kezdeményezték, hogy a nagyközönség számára is ismertté váljon ez a gyönyörű természeti környezetű szőlőhegyünk, a vendégszeretetünk, a kiváló boraink, a gasztronómiánk és ennek érdekében létrejött a Nyitott pincék éjszakája rendezvény. Ennek különlegessége, hogy a gazdák saját maguk szervezik ezt a rendezvényt, saját maguk biztosítják a programokat."- mondta el Tafotáné Cserép Gabriella művelődésszervező.
A program jó hangulata vitte a hírét is. Beigazolódott Reziben a mondás. A jó bornak valóban nem kell cégér. Az ország minden részéből érkeztek a borospincékhez. Ez a pár Győrből kirándult Rezibe. "A barátnőm találta ezt a programot. Nagyon tetszik. A bor is hihetetlen jó és aztán a környék, meg…csoda!."- nyilatkozott Czitkovics Ákos.
A gasztro-turizmus vendégkörének alapvető igénye ma már nemcsak az ízletes ételek fogyasztása hanem a borok változásokhoz igazodó megismerése is. Farkas Ottó szerint:"Egy érdekes trend van most a világban. Jellemzően nem is a borászok határozzák meg, hogy milyen bort szeretnek a vendégek, hanem gyakorlatilag a piac mutatja meg, hogy milyen borokat kell készíteni. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy van egy ugyanolyan trend, mint a ruházatban is . Változik folyamatosan évről-évre. Ezelőtt- ha emlékeznek- 7-8 évvel ezelőtt a nagy barrikolt vörösborokat keresték a vendégek. De ez nagyon gyorsan megváltozott és jöttek az ilyen könnyed borok mint a rozé, Irsai, Cserszegi fűszeres. Ezek nagyon divatosak lettek. "
A jó rezi borok mellé rétes, zalai dödöllét is adtak. Volt olyan hely,ahol stílusosan a házi késztésű sajtokat kínáltak. A 3. Nyitott pincék éjszakáján 5 gazda várta boraival, jó zenével és ízletes falatokkal a vendégeket Reziben.
Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió