Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A szabadságharctól a békeidőkig
2018. jún. 25. hétfő | Balatongyörök
A szabadságharctól a békeidőkig
18. századi metszetekből és korabeli fegyverekből nyílt kiállítás Balatongyörökön. A Bertha Bulcsu Művelődési Házban látható tárlat a 48-as szabadságharc és a boldog békeidők közti időszakot öleli fel. A tárlat alapját Ozoli Dániel gyűjteménye képzi. A balatongyöröki nyaralótulajdonos mellett a szintén a településhez kötődő Fekete György mutatta be fegyvereit, köztük egy igazi különleges szablyát, a hozzá tartozó tiszti egyenruhával együtt.

„Ferenc József uralkodásának az ötvenedik évfordulójára magas rangú tiszteknek adományozták. Ferenc Józsefnek a feje, a császári korona, Ferenc József monogram látható a virágdíszek és haditrófeák között” - egy 1869 mintájú Szent György kosaras huszártiszti szablyát mutat be Fekete György. A gyűjtő még további olyan fegyvereket hozott a kiállításra melyek a 48-as szabadságharctól kezdve az 1867-től működő Császári és Királyi Hadsereg hadtörténeti emlékeit mutatják be.  

„Egy kicsit a történelem, a hadtörténelem közelebbi ismeretén keresztül a hazaszeretetre nevelés. Bár lehet, hogy ezek ilyen nagy szavak, de én ezt borzasztó fontosnak tartom. én majdnem hogy gyerekkorom óta űzöm ezt a hobbit és nekem tényleg sok-sok örömet okozott. Amióta nyugdíjba mentem, az aktív pályát abbahagytam, úgy gondoltam, hogy időnként ezekből a tárgyakból a közönség felé is nyitottá kell tenni, meg kell mutatni ezek közül egy-két tárgyat” - nyilatkozta a fegyvergyűjtő.   

Ezt az örömét megosztja a közönséggel is Fekete György. Nyugdíjba vonulása óta számos kiállításon szerepelt fegyvereivel az egykori szállodaigazgató.  A tárgyak egyfajta kiegészítésként szolgálnak a falakon látható metszetekhez. Az Ozoli Dániel gyűjteményéből származó alkotásokon az 1848/49-es szabadságharc, az azt követő megtorlások, és a kiegyezés időszaka is megjelenik.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója: „Azt lehet mondani, hogy találhatók közöttük ritkaságok is és vannak közöttük olyan nyomatok, amelyek a műkincspiacon elérhetők, fellelhetők, de egyre kevesebb ezeknek az anyagoknak is a száma. Hiszen a gyűjtők száma folyamatosan nő, magának a gyűjtendő anyagnak a száma az viszont limitált, úgyhogy folyamatosan nő az áruk is. Itt valóban egy nagyon jó válogatást találhatunk.”

A tárlat megnyitóján a Balatoni Múzeum igazgatója hozzátette: nagy jelentősége van a magángyűjtők tevékenységének. Havasi Bálint értékmentőnek nevezte munkájukat. Örömteli, hogy egyre többen teszik közkinccsé és mutatják be tárgyaikat – mondta  szakember. Hozzátette: egy gyűjtemény akkor él, ha minél többen látják és kutathatóak a szakemberek számára.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jún. 10. hétfő 19:15 | Keszthely
Egy kéziratos naplót dolgozott át “A fegyvertörténész elveszett naplója” címet viselő könyvvé Máday Norbert író, műgyűjtő.
| 2023. aug. 14. hétfő 15:56 | Zalaapáti
13. alkalommal, augusztus 13-án szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban.
| 2016. ápr. 8. péntek 15:53 | Keszthely
Engedély nélkül tartott magánál nagyobb mennyiségű lőszert és lőfegyvert egy 75 éves keszthelyi férfi.
| 2016. már. 16. szerda 15:08 | Keszthely
Dísz- és használati fegyverekkel mutatják be hazánk történelmi hagyományait a Balatoni Múzeumban.
| 2016. már. 15. kedd 18:52 | Keszthely
Korabeli fegyverbemutatóval és kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket a Balatoni Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.